Νέα επίθεση Λαφαζάνη στον Γ.Στουρνάρα – Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος

Tην κυβέρνηση κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του, ότι καθοδηγεί δημοσιογραφικές και πολιτικές επιθέσεις εναντίον του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρα, προσφέροντας, όπως τονίζει, κακές υπηρεσίες στον τόπο, ενώ την καλεί, αντί να ανοίγει θεσμικά μέτωπα, να σκεφτεί κινήσεις συστράτευσης.

Λίγο πριν, δριμύτατη επίθεση κατά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είχε εξαπολύσει στη Βουλή ο Π.Λαφαζάνης. «Ο μέγας, ο ανεξάρτητος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ως υπουργός Οικονομικών, συμμετείχε στο σκάνδαλο. Έκρινε σε μια νύχτα μη βιώσιμη την ΑΤΕ. Τον είχαμε ρωτήσει τότε με ποια στοιχεία έβγαλε το πόρισμα αλλά δεν τα έφερε ποτέ στην Βουλή», είπε και επισήμανε: «Εμείς καταγγείλαμε τότε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το έγκλημα αυτό αλλά αυτός αγέρωχος στην άθλια αυτή κατάσταση δεν απάντησε».

«Τα εγκλήματα αυτά δεν συντελέστηκαν σε καμία άλλη χώρα.Το ίδιο συνέβη  και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο  που το έκανε σε μια νύχτα μη βιώσιμο. Σε ένα βράδυ το Δημόσιο έχασε 13 δις ευρώ».

Ο υπουργός είπε πως «Δεν θα μείνει τίποτα ατιμώρητο. Όλα θα εξιχνιαστούν σε βάθος και θα αποδοθούν ευθύνες και πολιτικές και ποινικές», ανέφερε.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

«Πολύ κακή υπηρεσία στη χώρα και τον εαυτό της προσφέρει η κυβέρνηση καθοδηγώντας συνεχείς δημοσιογραφικές και πολιτικές επιθέσεις κατά του Διοικητή της ΤτΕ, εν μέσω – υποτίθεται – μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι βασικός κανόνας της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης και η ανεξαρτησία αυτή επιβάλλει σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνυπάρχουν με διοικητές κεντρικών τραπεζών διορισμένους από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αντί να ανοίγει διαρκώς θεσμικά μέτωπα η κυβέρνηση, ας σκεφτεί επιτέλους κινήσεις που θα διευκολύνουν τη συστράτευση γύρω από τη μόνη υπαρκτή και ασφαλή εθνική στρατηγική, στην οποία ελπίζουμε να προσχωρήσει το ταχύτερο για να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη της εθνικής οικονομίας.

Τελείωσαν τα ψέματα και δεν έχει νόημα το κυνήγι μαγισσών. Ήρθε η ώρα της αλήθειας».

 

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής  κατά την συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου  για την χρηματοδότηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ο κ. Λαφαζάνης είπε πως θα εξιχνιαστούν «όλα τα εγκλήματα» και «θα αποδοθούν  ευθύνες στο έγκλημα της Αγροτικής Τράπεζας (ΑτΕ)».

«Γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι θα κάνουμε κωλοτούμπα»

Εκτός αυτών ο κ. Λαφαζάνης παρενέβη και για το κρίσιμο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, υποστηρίζοντας ότι «όσοι πιστεύουν ότι θα κάνουμε κωλοτούμπα είναι γελασμένοι».

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η «επιτυχία» ή η «παράδοση» θα εξαρτηθεί από την ρευστότητα που θα έχει η ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός υπερασπίστηκε την ενέργεια της κυβέρνησης να βάλει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα δημόσιων φορέων, λέγοντας πως «χρειαζόμαστε ρευστότητα για να σταθούμε απέναντι στους πιστωτές και να μην παραδοθούμε».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδοθεί. Δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις “κόκκινες γραμμές” και είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι θα υποχωρήσουμε και θα λάβουμε υφεσιακά μέτρα», ανέφερε, προσθέτοντας πως για αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

«Αν θέλαμε να κάνουμε κωλοτούμπα θα το είχαμε κάνει από την αρχή και θα είχαμε υπογράψει το email Χαρδούβελη. Δεν το κάναμε  και δεν θα το κάνουμε», είπε και πρόσθεσε: «Θα αντέξουμε. Παίρνουμε μέτρα για να αντέξουμε και πιστεύω ότι θα τα βγάλουμε πέρα».

SHARE