Νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις – Μεγάλες διαφωνίες στα εργασιακά – Τι μέτρα παζαρεύονται

 

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με “δάκτυλο”  ΔΝΤ που ζητά από την κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ των ομαδικών απολύσεων αλλά και να μην νομοθετήσει για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οι ελληνικές ομάδες των διαπραγματευτών που βρίσκονται στις Βρυξέλλες επιχείρησαν με στοιχεία να αναδείξουν ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι νομικό κεκτημένο και σε άλλες χώρες της ΕΕ αλλά και ότι λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης.

Το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών παραμένει καθώς η Αθήνα δηλώνει ότι αυτό το σημείο όπως και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είναι κόκκινες γραμμές γι’ αυτήν.

Μέχρι τις 8 Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση αποσκοπεί να έχει ένα θετικό μήνυμα προς την ΕΚΤ ώστε να μπορεί να αυξηθεί το όριο για την έκδοση ομολόγων που θα μπορούσαν να επιφέρουν ρευστότητα στην οικονομία της χώρας.

 

ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ Η …ΛΥΠΗΤΕΡΗ

Σκληρά είναι τα παζάρια της Αθήνας με τους δανειστές για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και για το χρηματοδοτικό “κενό” που μένει να καλυφθεί.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά αυτό δεν ξεπερνά τα 800 εκα. ευρώ, αλλά οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ επιμένουν ότι αγγίζει τα 2,5 δισ ευρώ. Από τη συμφωνία για το “κενό” συναρτάται το εύρος και η ένταση των μέτρων που τελικά θα ληφθούν, είτε τώρα είτε μετά από τον Ιούνιο.

Στο τραπέζι βρίσκεται η επαναφορά της έκτακτης εισφοράς στα πρότερα επίπεδα για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα και την Καθημερινή.

Έτσι, για εισοδήματα ως 50.000 ευρώ ο συντελεστής θα επιστρέψει στο 2% αντί 1,4% από 50.000 ως 100.000 ευρώ στο 3% αντί 2,1% και για υψηλότερα εισοδήματα στο 4% αντί 2,8%.

Επιπλέον, μπαίνει στον “πάγο” η επαναφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, ενώ αλλαγές θα γίνουν στους συντελεστές και στις εξαιρέσεις του ΦΠΑ. Σε 22 νησιά του Αιγαίου έρχεται φόρος διανυκτέρευσης 1- 5 ευρώ στα πολυτελή καταλύματα και φόροι 3% και 6% σε νυχτερινά κέντρα, πολυτελή εστιατόρια, αγορά κοσμημάτων, είδη ένδυσης.

Επιπλέον όλες οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα.

“Φορτωμένος” για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι και το 2015, αφού λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών, δύσκολα θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και ήδη κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν τη διαφωνία τους. Προ των πυλών είναι η αύξηση του φόρου πολυτελείας κατά 30%, ενώ εξετάζεται και η επιβολή έκτακτου φόρου σε “έχοντες- κατέχοντες” με εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια.

Στο σχεδιασμό υπάρχει το ενδεχόμενο να μπει “κόφτης” στις επικουρικές συντάξεις πάνω από 300 ευρώ, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, όπως και η υιοθέτηση κριτηρίων ή το “ψαλίδισμα” στη 13η σύνταξη, που μπορεί να πάει τελικά στο 2016.

Σημειώνεται ότι βασική προϋπόθεση για τη λήψη των όποιων  μέτρων είναι,  η γραπτή δέσμευση των εταίρων για χρηματοδότηση της ελληνικής οκονομίας, κάτι που μέχρις στιγμής δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

 

SHARE