Σκληραίνει το παιχνίδι ο Σόιμπλε: Παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα αν δεν κλείσει η συμφωνία

schaeuble1Ασταμάτητος είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, έθεσε θέμα ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί παράλληλο νόμισμα αν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές αποτύχουν.

Η ιδέα του παράλληλου νομίσματος έπεσε στο τραπέζι πρόσφατης συνάντησης από τον Σόιμπλε, χωρίς ωστόσο να την υιοθετεί σύμφωνα με δυο πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Ο υπ. Οικονομικών επικαλέστηκε το παράδειγμα του Μαυροβουνίου που χρησιμοποιεί το ευρώ αλλά δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, είπε ένας εξ αυτών.

Τα σχόλια υποδεικνύουν ότι ορισμένοι στη Γερμανία ετοιμάζονται για το χειρότερο με δεδομένη την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις που κρατούν από το Φεβρουάριο. Εν η Αγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της λένε ότι σκοπός τους είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ο Σόιμπλε έχει πει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να τραβήξει αυτή την κόντρα πάρα πολύ, με τον Σόιμπλε να έχει το ρόλο του «κακού που επιτίθεται», υποστηρίζει ο Jacob Funk Kirkegaard, του Peterson Institute for International Economics. Το ρίσκο μετάδοσης σε άλλα κράτη μέλη αν επιδεινωθεί η κατάσταση είναι πολύ μικρό, συμπληρώνει.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να κλείσει συμφωνία για την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ.

SHARE