ΝΥΧΤΑ ΤΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΛΕΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η  συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου, του Γάλλου προέδρου και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και θέμα συζήτησης την Ελλάδα, δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Σύμφωνα πάντα με το Βloomberg, η συνάντηση κράτησε δυο ώρες ενώ κατά   την αποχώρησή τους, Άνγκελα Μέρκελ και Μάριο Ντράγκι επισήμαναν την ανάγκη να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες, Η πενταμερής δεν δικαίωσε τελικά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί περί κοινής πρότασης των δανειστών προς την Ελλάδα. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει εντατική δουλειά για την Ελλάδα. Παράλληλα, συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για τις εξελίξεις, τόσο μεταξύ τους όσο και με τις ελληνικές αρχές.

Σκοπός της συνάντησης ήταν ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση εν είδει τελεσιγράφου -«take it or leave it»-, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και να επέλθει τελική συμφωνία.

Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα οι δανειστές να υπερκεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να εξακολουθεί να εγείρει τα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους και ενός νέου προγράμματος βοήθειας προς την Αθήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί, σε τεχνικό επίπεδο, έχουν αρχίσει τη συγγραφή της συμφωνίας, η οποία ωστόσο, προσκρούει στις μόνιμες αντιρρήσεις του ΔΝΤ.

Εάν ξεπεραστεί το «αγκάθι» αυτό, τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συγγραφή του προσχεδίου συμφωνίας των εταίρων με την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος έχει εντείνει τις πιέσεις προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, τονίζουν ότι στη συμφωνία θα υπάρχει πρόβλεψη για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

 

 

ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

 

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση Κορυφής στο Βερολίνο στην ιστοσελίδα Iskra της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ αναρτήθηκε ένα κείμενο που χρησιμοποιούσε σκληρή γλώσσα για το τελεσίγραφο που θέλουν να στείλουν οι πιστωτές.

Το κείμενο ανέβηκε στο δικτυακό τόπο, που εκπροσωπεί τις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, λίγη ώρα αφότου είχε αποχωρήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Τελεσίγραφο για μια συμφωνία που θα περιέχει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ετοιμάζονται να στείλουν οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση, προβάλλοντας ωμά πλέον το δίλημμα “ή επώδυνη συμφωνία ή τίποτα”!

Η τριάδα των ιμπεριαλιστών δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αφού μεθοδευμένα προχωρά στην εξάντληση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, τώρα επιχειρεί να «δέσει» χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό και τον τόπο με μια συμφωνία πολύχρονης κηδεμονίας και λιτότητας. Κι όλα αυτά για να πληρωθούν στο ακέραιο οι πιστωτές και να αποφύγει την κρίση η ευρωζώνη»!

Αφού παρατίθενται οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, όπως αυτές κατεγράφησαν από το Reuters και το Bloomberg, το κείμενο αποδίδει στους πιστωτές προσπάθειες για προετοιμασία μίας πρότασης που θα έχει το χαρακτήρα θα έχει το χαρακτήρα «take it or leave it» (αυτό ή τίποτα), δηλαδή τελεσιγράφου.

Το δημοσίευμα στο Iskra καταλήγει ως εξής:

«Σ΄ αυτές τις κρίσιμες στιγμές που οι εκβιασμοί των δανειστών γίνονται όλο και πιο απροκάλυπτοι, ένα μόνο δρόμο έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση και αυτό θα πράξει: Να απορρίψει τα τροϊκανά τελεσίγραφα, να στηριχτεί στο λαό και να δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση πως η όποια συμφωνία είτε θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τη λαϊκή εντολή της 25η Ιανουαρίου, είτε δεν θα υπάρξει.

»Η χώρα, άλλωστε, έχει ορατές από όλους εναλλακτικές λύσεις που, παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό και να ανορθώσουν την οικονομία του τόπου. Και αυτό ακριβώς είναι που τρέμουν οι δανειστές και επιχειρούν να εκβιάσουν τη χώρα με ιταμά τελεσίγραφα».

 

Πενταμερής στο Βερολίνο, ζητείται επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης
ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ;
Σε δημοσίευμά της αργά το βράδυ της Δευτέρας η εφημερίδα Die Welt. μετέδωσε ότι  υπάρχουν ενδείξεις συμβιβασμού της Ελλάδας στο ζήτημα των συντάξεων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Die Welt, ο Έλληνα πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδειξε την ετοιμότητά του να κάνει συμβιβασμούς όσον αφορά στις περικοπές των συντάξεων και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε πως εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν θα υπάρξει συμφωνία.

SHARE