ΝΔ: Τέλος στα σενάρια οικουμενικής και συνυπογραφής της συμφωνίας με τους δανειστές

kikiliasΤα  σενάρια συμμετοχής της ΝΔ σε οικουμενική κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος τύπου Βασίλης Κικίλιας, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές.

«Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει, οφείλει να παραιτηθεί αμέσως. Ας μην αναζητά συνενόχους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι «από την παρούσα Βουλή άλλη κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Στην ερώτηση αν οι δανειστές, προκειμένου να επικυρωθεί συμφωνία με την κυβέρνηση, ζητήσουν διευρυμένη πλειοψηφία στη Βουλή, ήταν απόλυτος: «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα για εμάς», σημείωσε.

H χώρα, κατά τον ίδιο, «βρίσκεται σε κρίσιμη φάση με αποκλειστική ευθύνη κυβέρνησης. Διαβεβαίωνε ότι θα είχε ολοκληρώσει την δεύτερη αξιολόγηση μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, με τις πρόσφατες δηλώσεις του, προκάλεσε τεράστια ερωτηματικά για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Είναι μια συνηθισμένη πρακτική της κυβέρνησης. Επί 14 μήνες έλεγε ότι κλείνει την πρώτη αξιολόγηση και τελικά κατέληξε στον περιβόητο αυτόματο κόφτη μισθών και συντάξεων και στο υπερταμείο. Καθυστερεί διαρκώς στην πράξη να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». Η κυβέρνηση, είπε ο Βασίλης Κικίλιας, «είναι εντελώς αναξιόπιστη, εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της. Ο πρωθυπουργός είναι απών, έχοντας αποφασίσει να μεταβεί στην Κούβα με το σήμα της δήθεν αριστεροσύνης του προς στο αριστερό του ακροατήριο. Ενώ οι κυβερνήσεις κατηγορούν τους προηγούμενους, αυτοί τα ρίχνουν στην επόμενη».

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι «δεν έχουμε αυταπάτες όπως ο κ. Τσίπρας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε νέα επώδυνα μέτρα».

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «έχει βάλει την υπογραφή του στο τρίτο μνημόνιο και οδεύει να την βάλει και στο επόμενο. Εμείς οφείλουμε να αντιπολιτευόμαστε και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο που εξελίσσεται η διαπραγμάτευση. Όποτε μιλούν για κόκκινες γραμμές, το μάρμαρο το πληρώνουν οι πολίτες».

Για τις προκλήσεις Ερντογάν, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι εξελίσσεται σε παράγοντα αστάθειας, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «που ενδιαφέρεται για την ειρήνη να παρέμβει άμεσα προς την Άγκυρα».

SHARE