Μ.ΣΟΥΛΤΣ: Ελάτε στην Ελιά – Για την κοινωνική Ευρώπη απέναντι στις αγορές

 

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτιν Σουλτς, κάλεσε από το ΣΕΦ στην ομιλία του στη συνδιάσκεψη της ΕΛΙΑΣ, όλες τις σοσιαλιστικές και σοσιαδημοκρατικές δυνάμεις στην Ελλάδα να ενωθούν στην ΕΛΙΑ, προκειμένου να υπάρξει μέτωπο για μια Ευρώπη “κοινωνική” απέναντι στην Ευ΄ρωπη των αγορών.

«Είμαι εδώ γιατί θέλω να στρέψω την Ευρώπη σε μια άλλη κατεύθυνση. Θέλω μια Ευρώπη που να φροντίζει τους πολίτες της, όπου ο πολίτης θα βρίσκεται στην πρώτη θέση, όχι της γραφειοκρατίας, αλλά με περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Σουλτς.

«Για να αποκαταστήσουμε την αδικία χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που θα επικεντρώνεται στα κέρδη των πολλών», είπε και έστειλε το μήνυμα:«Όμως αυτό δεν θα το πετύχουμε διαιρεμένοι και γι’ αυτό είμαι ευγνώμων που δημιουργήθηκε η Ελιά».

Σημείωσε ακόμα ότι αυτές οι εκλογές δεν αποφασίζουν μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις Βρυξέλλες και πως ό,τι αποφασίζεται εκεί έχει άμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα. Ο κ. Σουλτς τόνισε ότι έχει την ευκαιρία να γίνει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν, όπως συμπλήρωσε, τον στηρίξει η ευρωπαϊκή Αριστερά ενωμένη και όχι διαιρεμένη.

Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε στην ουκρανική κρίση λέγοντας πως αυτό που λαμβάνει χώρα στη χερσόνησο της Κριμαίας συμβαίνει όταν κάποιος χρησιμοποιεί τη δύναμη του ενάντια στους αδυνάμους, ασκώντας έμμεσα κριτική στη Ρωσία.

Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκλεισε με την ομιλία του την διήμερη ιδρυτική συνδιάσκεψη του σχήματος, ενώ στη συνέχεια προσήλθε σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

Ευ. Βενιζέλος: Μάχη ιδεών οι ευρωεκλογές

«Στις Ευρωεκλογές δίνεται μια μάχη ιδεών, μια μάχη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για μια άλλη Ευρώπη και το Σοσιαλιστικό Κόμμα σηκώνει το βάρος να παρουσιάσει μια άλλη αφήγηση για την Ευρώπη», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Ευάγγελος Βενιζέλος, προλογίζοντας τον κ. Σούλτς.

«Ο Μάρτιν», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «γνωρίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τα προβλήματα και τις προτεραιότητες των πραγματικών ανθρώπων. Έχει σημασία να καταλάβουμε ότι δίνεται μάχη ιδεών». «Μας λένε», πρόσθεσε, «ότι είμαστε στην ίδια κυβέρνηση με τη ΝΔ το ίδιο, όμως, συμβαίνει και στη Γερμανία και  στην Ιταλία. Τώρα όμως βλέπετε ότι κατεβαίνουμε με διαφορετικά κόμματα, ψηφοδέλτια και διαφορετικούς υποψήφιους για την Κομισιόν, τώρα δίνουμε μεγάλη μάχη για τους συσχετισμούς, μάχη ανάμεσα στην προοδευτική και τη συντηρητική αντίληψη, του ΕΛΚ και του ΕΣΚ».

«Ο Μάρτιν«», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «είναι γερμανός πολίτης και πολιτικός αλλά ξέρει τι σημαίνει να είσαι πάνω απ όλα ευρωπαίος πολίτης και πολιτικός και έχει πολύ μεγάλη σημασία να του πούμε ότι, εδώ, τον στηρίζουμε επειδή είναι ο ευρωπαίος Μάρτιν Σουλτς και επειδή, ως γερμανός» αναγνωρίζει και σέβεται τις θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι «επί πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ ήταν είτε το μεγαλύτερο σε ποσοστό ψήφων κόμμα, μέλος του ΕΣΚ είτε ένα από τα μεγαλύτερα σε ποσοστό ψήφων, αλλά, τώρα, πληρώνει τις συνέπειες της κρίσης, της υπευθυνότητας, των δύσκολων αποφάσεων».

Αναφέρθηκε και στις απουσίες από τη Συνδιάσκεψη τονίζοντας ότι «βεβαίως θα θέλαμε να είναι κι άλλοι φίλοι μας εδώ, να ήταν η ΔΗΜΑΡ και άλλοι άνθρωποι που ανήκουν στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης, της Αριστεράς».

Αναφερόμενος στην συνάντηση του κ. Σουλτς με τον κ. Κουβέλη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Σουλτς θα έχει άλλη μια ευκαιρία να πει στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ πόσο μεγάλη σημασία έχει η συσπείρωση, γιατί , όπως είπε, «πρέπει να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και στο Νότο».

 

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

 

Με τους χαιρετισμούς ευρωπαίων σοσιαλιστών, την παρουσίαση της πολιτικής Διακήρυξης της «Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης» και του λογότυπού της, ξεκίνησαν οι εργασίες της διήμερης Συνδιάσκεψης του ενιαίου σχήματος, ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στο λογότυπο και το σήμα του νέου σχήματος απεικονίζονται, υπό το όνομα και το σύμβολο του ΕΣΚ(PES), ένα δέντρο ελιάς σε πράσινο χρώμα και κάτω από αυτή το όνομα: «ελιά» με κόκκινο χρώμα. Κάτω από το σύμβολο και το όνομα της «Ελιάς», αναγράφεται ο τίτλος «Δημοκρατική Παράταξη» και κάτω από αυτόν, σε οριζόντια διάταξη, τα ονόματα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ,  της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου και της «Δυναμικής Ελλάδας» του Ηλία Μόσιαλου. Δίπλα σε αυτά και υπό το σύμβολο ενός κλαδιού ελιάς, αναγράφονται τα ονόματα των κινήσεων «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β».

 

ΠΑΡΩΝ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

 

 

 

 

ΑΠΟΝΤΕΣ…

Με ηχηρές …απουσίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται η πρώτη ημέρα της Συνδιάσκεψης της “Ελιάς” στο ΣΕΦ.
Πέραν από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που κατέστησε απολυτως σαφές με ανακοίνωσή του από χθες ότι δεν θα ήταν “παρών” σήμερα στο Φάληρο, από την επίσημη πρώτη της Ελιάς απουσιάζουν μεταξύ άλλων οι «παπανδρείκοί» Φίλιππος Σαχινίδης και Θάνος Μωραΐτης, Γιώργος Πεταλωτής, Παύλος Γερουλάνος, Κώστας Τριαντάφυλλος, αλλά και οι υπουργοί Φώφη Γεννηματά, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Συμεών Κεδίκογλου κ.α. Απουσιάζουν ακόμα και άλλα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τον Δημήτρη Ρέππα ως τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου κ.α.

SHARE