Μ.Παρασκευή στο Κάιρο – Οι τελετές των Αιγυπτιωτών (ΦΩΤΟ)

 

 

ag konstantinos epiatfios 01Με δέος παρακολούθησαν οι Αιγυπτιώτες πάροικοι στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, τα Θεία Πάθη του Χριστού.

 http://pyramisnews.gr

Πολύς ο κόσμος που επισκέφθηκε και τον Κοινοτικό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, στο κέντρο του Καΐρου, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον ποταμό Νείλο.

 

Τις θρησκευτικές ακολουθίες παρακολούθησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος  της ΕΚΚ κ. Νικόλας Πολίτης, η Γενική Γραμματέας της ΕΚΚ κα Σούλα Σκουφαρίδου, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Στέφανος Αργυρίου, Αντώνης Διαμαντίδης και Πάρις Οικονόμου, καθώς επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, ο Γενικός Γραμματέας της ίδιας Αδελφότητας κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργος Χαγιάτ, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κα Βίλλυ Πολίτου και άλλοι επίσημοι.

 

Αυτοί που εντυπωσίασαν πραγματικά ήταν οι Πρόσκοποι Καΐρου, που προπορέυτηκαν του Επιταφίου, σε άψογους συνδιασμούς εμφάνισης αλλά και μπάντας.

 

Ακολουθούν χαρακτηριστικά στιγμιότυπα:

 

 

ag konstantinos epiatfios 02

 

 

ag konstantinos epiatfios 03

 

 

ag konstantinos epiatfios 04

 

 

 

Η λέξη «εντυπωσιακό» είναι πολύ φτωχή για να περιγράψει αυτό που νιώθει κανείς παρακολουθώντας την περιφορά του Επιταφίου, στην πολυαιώνια Μονή του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο.

 

Με τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Νήφωνα, να ακολουθεί τον Επιτάφιο, αναμέσα από τα μνήματα του Ελληνικού Κοιμητηρίου.

 

Ο αποθανών Ιησούς Χριστός μεταφέρεται ανάμεσα από τις μορφές του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού που έχουν προσφέρει εδώ και 150 χρόνια στον Ελληνισμό της Χώρα του Νείλου.

 

Την ίδια στιγμή, η καμπάνα της ιστορικής εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εντός του Κοιμητηρίου, να κτυπά πένθιμα, οι ψάλτες να ψέλνουν αναλλάξ – ελληνικά και αραβικά – τα εγκώμια, οι Έλληνες πρόσκοποι με την μπάντα και τα τύμπανα να προπορεύονται. Ο ίδιος ο κόσμος (Έλληνες αλλά και αραβόφωνοι χριστιανοί) να προσπαθούν να συγκρατήσουν την πορείοα που ακολουθεί ο Επιτάφιος, καθώς ο χώρος έχει κατακλυστεί από εκατοντάδες πιστούς.

 

Ο ήλιος καίει και το Σώμα του Ιησού κρατούν τιμητικά ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλας Πολίτης, η Γενική Γραμματέας της ΕΚΚ κα Σούλα Σκουφαρίδου, ο Κοινοτικός Επίτροπος Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης.

 

Τον Σταυρό του Κυρίου κρατούν ο Γενικός Γραμματέα του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργος Ρεκτσίνης και ο κ. Γιούσεφ Χόσαρι που είναι Επίτροπος στον Καθεδρικό ναό της Παναγίας Ηλιουπόλεως Καΐρου.

 

Μαζί με τον Δεσπότη κ. Νήφωνα, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Σκρέτας και ο Ιορδανός στην καταγωγή αλλά εδώ και πολλά χρόνια υπηρετών ως εφημέριος σε ναό του Διδυμοτείχου στον Έβρο,  Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός, ευλογούν τους πιστούς που έχουν κατακλύσει τον χώρο, στη λιτανεία που και φέτος βγήκε εκτός του μοναστηριού και περιεδιάβηκε στον γύρω εξωτερικό χώρου του μοναστηριού στο παλαιό Κάιρο.

 

Σίγουρα, και φέτος ήταν μία από τις πιο ξεχωριστές μέρες για το ιστορικό μας μοναστήρι και όλον τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

 

Ακολουθούν χαρακτηριστικά στιγμιότυπα:

 

 

ag georgios epitafios 02

 

 

ag georgios epitafios 03

 

 

ag georgios epitafios 04

 

 

ag georgios epitafios 05

 

 

ag georgios epitafios 06

 

 

ag georgios epitafios 07

 

 

ag georgios epitafios 08

 

 

ag georgios epitafios 09

 

 

ag georgios epitafios 10

 

 

ag georgios epitafios 11

 

 

ag georgios epitafios 12

 

 

ag georgios epitafios 13

 

 

 

 

SHARE