Μ. Ντράγκι: Τρία σενάρια που οδηγούν την ΕΚΤ σε ποσοτική χαλάρωση

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ευρύ πρόγραμμα αγοράς τίτλων εάν υπάρξει επιδείνωση στο μέτωπο κατά του αποπληθωρισμού.

Σε ομιλία του σε συνέδριο στο Άμστερνταμ, ο κ. Ντράγκι διατύπωσε μάλιστα τα εξής τρία σενάρια για την ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ:

  • Πρώτον, η επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύ πρόγραμμα αγορών τίτλων.
  • Δεύτερον, εάν υπάρξει αθέμιτη σύσφιξη της πολιτικής από την ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να προκύψει από εντάσεις στην αγορά ομολόγων, τότε η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αντιδράσει «με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, όπου συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων».
  • Τρίτον, εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση στο μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής η ΕΚΤ θα μπορούσε να αντιδράσει με «στοχευμένα προγράμματα LTRO ώστε να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να ενισχύσουν το δανεισμό ή με προγράμματα αγορών ABS».

Εξάλλου, ο κ. Ντράγκι έθεσε και το θέμα της ισοτιμίας του ευρώ. «Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι όλο και πιο σημαντικός παράγοντας στην εκτίμησή μας για την σταθερότητα των τιμών» δήλωσε και συμπλήρωσε: “Ενδεχόμενη αύξηση στη συναλλαγματική ισοτιμία, δεδομένου ότι όλοι οι άλλοι παράγοντες μένουν σταθεροί, συνεπάγεται σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών, πτωτικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό και ενδεχομένως απειλή για την ανάκαμψη. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε απαιτείται δράση πολιτικής για να διατηρηθεί η ισχύουσα επεκτατική στάση” δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση με το ευρώ να υποχωρεί στα 1,3815 δολ. ελάχιστα λεπτά μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

SHARE