Μπ. Ομπάμα: Θα συνεχίσουμε τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ

Ομπάμα: Θα συνεχίσουμε τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ

Σχετικά με την κρίση στο βόρειο Ιράκ και τη σφαγή των Γιαζιντιτών και την προσπάθεια των εκτοπισμένων στις ορεινές περιοχές της Σιντζάρ να ξεφύγουν από τη βία των τζιχαντιστών του Ιρακινού Κράτους, ο Μπαρακ Ομπάμα δήλωσε πως συνεχίζεται με επιτυχία η  επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.

Ενημέρωσε, δε, για τη σφαγή των Γιαζιντιτών από τους τζιχαντιστές και τόνισε πως για αυτό το λόγο «η Αμερική βοηθάει».

Τόνισε πως έχουν σταλεί τρόφιμα και νερό στους εκτοπισμένους, ενώ επισήμανε πως οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν θέσεις των εξτρεμιστών του ΙΚΙΛ, ώστε να καταφέρουν να διαφύγουν τα μέλη της μειονότητες των Γιαζιντιτών.

Πρόσθεσε πως η κατάσταση είναι καλύτερη στην ορεινή περιοχή της Σιντζάρ και για αυτό ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι περήφανος.

Απέκλεισε την αποστολή στρατευμάτων και δήλωσε πως σύντομα οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από την περιοχή.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι θα συνεργαστεί με τους εταίρους ώστε να βοηθηθούν όσοι υποφέρουν, εκ των οποίων και Χριστιανοί.

«Θα συνεχίσουμε τις αεροπορικές επιδρομές για την προστασία των Αμερικανών στο σημείο. Καλούμε τους Ιρακινούς να ενωθούν ώστε να αντιμετωπίσουν τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σύμβουλο του Λευκού Οίκου, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ ώστε να «βοηθήσουν στη διαφυγή των χιλιάδων Γιαζιντιτών που έχουν παγιδευτεί».

Σύμφωνα με το Associated Press ο Ομπάμα μελετά στρατιωτικές επιλογές για την ενίσχυση των προσφύγων, οι οποίοι επιχειρούν να εγκαταλείψουν το Ιράκ.

«Πρέπει να υπάρξει μία λύση διαρκείας ώστε ο πληθυσμός να μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία όπου μπορεί να λάβει μόνιμη βοήθεια», δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς από τη βίλα όπου παραθερίζει η οικογένεια Ομπάμα.

Παρόλα αυτά, τόνισε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ ώστε να εμπλακούν στις συγκρούσεις ανάμεσα στους μαχητές του ΙΚΙΛ και τον ιρακινό στρατό.

«Δεν πιστεύουμε πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα εμπλακούν σε θέση μάχης στο Ιράκ. Αφορά σε μία δύσκολη πρόκληση για να μετακινηθούν σε ασφαλέστερη τοποθεσία οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κίνδυνο στα βουνά», επισήμανε ο Ρόουντς.

SHARE