Μπαρούφες …Μπαρουφάκη

 

Το έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή όταν ανέλαβε και το επανέλαβε ο ανεκδιήγητος Παπακωνσταντίνου με τον επιεικώς αδαή πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Αυτοκαρφώθηκαν για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας βασικά, αφού με την καταγραφή που έκαναν απλώς κατέδειξαν παγκοσμίως τις ευθύνες των δύο κομμάτων που μας κυβέρνησαν από το 1974. Και έτσι συνέβαλαν σημαντικά -οι κινήσεις αυτές- στο να οδηγηθεί η Ελλάδα στα μνημόνια και τη χρεοκοπία μια ώρα αρχύτερα.

Τουλάχιστον υπάρχει μια δικαιολογία σε αυτούς ότι αργά ή γρήγορα οι Ευρωπαίοι θα μας έπαιρναν μυρωδιά γιατί, όπως είναι γνωστό, τέλειο έγκλημα -και μάλιστα που να διαρκεί μερικές δεκάδες χρόνια- δεν υπάρχει. Κάποια στιγμή θα έσκαγε η βόμβα.

Τώρα όμως τα πράγματα είναι αλλιώς μια και η δημοσιονομική βόμβα έσκασε στα χέρια μας, η χώρα και η κοινωνία ζουν σε ένα βομβαρδισμένο τοπίο, ωστόσο οι θυσίες που γίνονται φαίνεται να οδηγούν κάπου. Τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία για το πρωτογενές πλεόνασμα, και με βάση αυτά εγκρίθηκε η δόση του δανείου, μοιράστηκαν κάποια χρήματα σε φτωχούς και ξεκίνησε η συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους, δεν τα φτιάξαμε μόνοι μας. Μόνο μόνοι μας ουσιαστικά δεν τα φτιάξαμε, αφού πέρασαν και περάσαμε διά πυρός και σιδήρου.

Επομένως θεωρώ ότι είναι βαρύ πολιτικό αλλά ακόμα και εθνικό λάθος να αμφισβητούνται αυτά τα στατιστικά είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από καθηγητές όπως ο Βαρουφάκης, που μιλάει για «greek statistics», για τον απλούστατο λόγο ότι σκάβουν τον λάκκο της Ελλάδας. Μέχρι πριν από λίγους μήνες έλεγαν ότι κοροϊδεύει η κυβέρνηση και δεν πρόκειται ποτέ να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα. Σήμερα λένε τη μια ότι προέκυψε από το αίμα του λαού (αλλά πάντως είναι πραγματικό) και την άλλη ότι είναι ψεύτικο, προϊόν στατιστικής αλχημείας της κυβέρνησης με τη συνωμοσία της Μέρκελ, του Σόιμπλε, της Φρανκφούρτης, των Βρυξελλών και… του πλανήτη Αρη. Βασικά λένε ό,τι να ’ναι.

 

Αλήθεια, λοιπόν, ας υποθέσουμε ότι ο λαός θα κάνει το χατίρι του Τσίπρα στις 25 Μαΐου και θα του δώσει διαφορά δέκα μονάδων από τον Σαμαρά. Θα πάμε αμέσως λοιπόν σε πολιτική κρίση, εθνικές εκλογές και το καλοκαίρι (που σφίγγουν και οι ζέστες) θα γίνει ο Αλέξης πρωθυπουργός. Τι θα πάει να πει στη Μέρκελ και στις Βρυξέλλες; Οτι το πλεόνασμα είναι μαϊμού; Θα κλείσει την πόρτα στις αγορές; Θα σκίσει το μνημόνιο; Θα κηρύξει μονομερή παύση πληρωμών των δανείων, όπως ξαναείπε προχθές; Οντως το εννοεί όταν λέει «καμία θυσία για το ευρώ»;

ΥΓ.: Απλή φιλική συμβουλή: Αν θέλεις να γίνεις  πρωθυπουργός, πρέπει να κόψεις τις μπαρούφες και τους Bαρουφάκηδες γιατί θα πηγαίνεις συνέχεια προς τα κάτω, και δεν θα σου φταίει και κανείς, απλώς γιατί οι εποχές που οι ιθαγενείς παραμυθιάζονταν με καθρεφτάκια ευτυχώς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί στην Ελλάδα μετά το ναυάγιο της τελευταίας τετραετίας.

 

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ – ΑΡΘΡΟ Τ.ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

 

 

 

SHARE