Μοσχοβισί vs Σόιμπλε – Εκπέμπουν σε άλλο μήκος κύματος για τη λιτότητα

Στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου μίλησαν την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γάλλος ομόλογός του Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται μεσοπρόθεσμα θεσμικές αλλαγές, όμως δεν μπορεί να περιμένει να γίνουν οι αλλαγές αυτές για να λύσει τρέχοντα προβλήματα. Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός κάλεσε τη Γερμανία να είναι ευέλικτη και να σεβαστεί τη διαφορετικότητα της Ευρώπης, όχι απλώς να επικεντρώνεται στους κανόνες και την πειθαρχία.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, η Ευρώπη θα υλοποιήσει σύντομα την τραπεζική ένωσή της στη βάση των υφισταμένων συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί να περιμένει να γίνουν αλλαγές στις συνθήκες.«Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στη βάση των υφισταμένων συνθηκών και εκεί όπου δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε πράγματα θεσμικά, τότε θα εργαστούμε διακυβερνητικά ή ακόμη και διμερώς», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η Γαλλία δεν θα επιβραδύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της μετά την απόφαση της Επιτροπής να δώσει στη χώρα περισσότερο χρόνο για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της.

«Η ευελιξία που μας δόθηκε δεν αντιμετωπίζεται από εμάς… ως κίνητρο για να χαλαρώσουμε το βηματισμό (για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση). Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε το διαρθρωτικό έλλειμμα», δήλωσε. «Η Γαλλία είναι μια σοβαρή χώρα που ασκεί μια αξιόπιστη πολιτική, δεν απαρνούμαστε αυτή τη δημοσιονομική ευθύνη».

Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός δήλωσε πως η διόρθωση των δημόσιων οικονομικών δεν θα πρέπει να πνίξει την ανάπτυξη. «Φυσικά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα δημοσιονομικά είναι σωστά, αλλά πρέπει να φέρεις σε πέρας αυτή την άσκηση προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές καταστάσεις και προσδιορίζοντας το σωστό ρυθμό ώστε να διατηρηθούν οι προοπτικές της ανάπτυξης», τόνιζε ο Μοσκοβισί.

Σε σχόλια που το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επισημαίνει πως σηματοδοτούν τις διαφορές ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης για το πώς μπορεί να επιλυθεί η κρίση, ο Μοσκοβισί δήλωσε  πως «θα πρέπει να προσέχουμε όλες τις καρικατούρες επειδή δημιουργούν αμφίσημες καταστάσεις», και πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια πως η Γερμανία είναι παραδοσιακά πολύ προσκολλημένη στους κανόνες και την πειθαρχία, τα οποία είναι πράγματα που χρειαζόμαστε – αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε ικανοί για ευελιξία, για κατανόηση και για σεβασμό της διαφορετικότητάς μας».

Ο Μοσκοβισί ανέφερε πως ο Σόιμπλε, ο οποίος καθόταν δίπλα του, «ίσως να μην με συμβούλευε αυθορμήτως να πάρω μια παράταση για την επίτευξη των στόχων της Γαλλίας για το έλλειμμα – όμως ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε την κατανόησή του».

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Β. Σόιμπλε, ο Γάλλος υπουργός διαμήνυσε πως «δεν θέλουμε μια δημοσιονομική υπερπροσαρμογή για τη χώρα μας, δεν θέλουμε τα σχέδια λιτότητας, τα οποία υπερβαίνουν ό,τι είναι απαραίτητο”, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη δέσμευση του Παρισιού για ένα «σοβαρό προϋπολογισμό».

Η χρονική διορία που έχει δοθεί από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι και τη Μαδρίτη για να εκπληρώσουν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις τους θα επιτρέψει «να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ανάπτυξη», δήλωσε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε από την πλευρά του την χρονική προθεσμία που χορηγήθηκε από τις Βρυξέλλες «κατάλληλη απάντηση». «Οι κανόνες της ΕΕ μας δίνουν επαρκή περιθώρια ελιγμών», είπε, προσθέτοντας πως «έχει εμπιστοσύνη στην Επιτροπή και στη Γαλλία».

Νωρίτερα το πρωί, ο Μοσκοβισί είχε δηλώσει ότι το χρονικό περιθώριο που δόθηκε από τις Βρυξέλλες δεν είναι «μια προτροπή για χαλάρωση ή για οκνηρία» στον αγώνα κατά των ελλειμμάτων.

SHARE