Μονόδρομος η πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα, γράφει η Die Welt

Το θέμα των πρόσθετων αναγκών της Ελλάδας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών που αναμένεται να προκύψουν τα επόμενα χρόνια είναι παρόν στα ρεπορτάζ και τα σχόλια του γερμανικού τύπου.

Η Die Welt του Βερολίνου εκτιμά ότι η παροχή πρόσθετης οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα είναι μονόδρομος. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «δεδομένης της ελληνικής μιζέριας η επιθυμία για ριζικές λύσεις είναι κατανοητή. Αλλά το οικονομικό και πολιτικό κόστος θα ήταν πολύ υψηλά –τόσο στη Γερμανία όσο και στη νότια Ευρώπη».

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει την εκτίμηση της καγκελαρίου Μέρκελ από το 2010, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στη στήριξη της Ελλάδας και επισημαίνει: «Αυτό δεν ίσχυε παλιότερα. Τότε υπήρχε η επιλογή μίας, λίγο ή πολύ, ελεγχόμενης κρατικής χρεοκοπίας. Σήμερα ωστόσο, όταν κανείς δεν πιάνει πια στο στόμα του τη φράση ‘χωρίς εναλλακτική’, αυτή δίνει μία εύστοχη περιγραφή της κατάστασης. (…) Με το πρώτο πακέτο βοήθειας, το πρώτο σπάσιμο του ταμπού, η νομισματική ένωση άρχισε να μεταβάλλεται σε μία ένωση μεταφοράς κεφαλαίων».

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι δεν υπάρχει επιστροφή στην πορεία που έχει διανυθεί μέχρι σήμερα και σημειώνει: «Το να αφήσει κανείς τους Έλληνες να καταρρεύσουν του χρόνου θα σήμαινε να καταστρέψει δισεκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων, καθώς και πολιτικό κεφάλαιο». Όπως επισημαίνεται, τα πρόσθετο ποσό για το οποίο γίνεται λόγος δεν είναι αμελητέο, «αλλά οι εκτιμώμενες ανάγκες για το ερχόμενο έτος δεν αξίζουν τόσο, ώστε να παραιτηθεί κανείς παράτολμα από την πιθανότητα εξόφλησης των δανείων που έχουν δοθεί ως τώρα».

Πηγή: Deutsche Welle

SHARE