Μητσοτάκης – Τσίπρας: Η κόντρα για τις οικονομικές εξελίξεις

Τα ξίφη τους για τη συμφωνία του Eurogroup διαστάυρωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία.

Έχουμε συμφωνία και κατά γενική ομολογία έχουμε καλή συμφωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και τις αποφάσεις του Eurogroup.

Αυτοί που πρέπει να απολογηθούν είναι οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής και όχι η κυβέρνηση, που πέτυχε τη συμφωνία και έκλεισε η αξιολόγηση, είπε ο πρωθυπουργός.

Η σταθερότητα έχει αποκατασταθεί και επανέρχεται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερα, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι θετικοί και όλοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας: παραγωγή, απασχόληση, εξαγωγές έχουν θετική προοπτική. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας η απόφαση του eurogroup αποτελεί θετικό ορόσημο για την πορεία ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος. Η απόφαση απαντά δε θετικά στις επιφυλάξεις των αγορών για βιώσιμο χρέος, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η ελληνική οικονομία, διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς το δανεισμό της», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία. Τόνισε ότι «η συμφωνία έχει θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος», γιατί, όπως προσέθεσε, για πρώτη φορά περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις και όχι απλά υποσχέσεις, για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Έχουμε έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ρύθμισης του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία και γι’ αυτό «πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012», επιχείρημα που, όπως είπε έχει χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη η αντιπολίτευση, και το οποίο «αγγίζει τα όρια της ανοησίας».

Σφοδρή κριτική από τον Κ. Μητσοτάκη

« Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε θέσει στόχο να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος και να μπει η χώρα στο QE.

Τέταρτο βήμα ήταν η οικονομία να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2017 και το πέμπτο βήμα ήταν να είμαστε σε θέση να αποκλιμακώσουμε το ύψος των πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ το 2018, στο 2,5% το 2019.

«Δικοί σας οι στόχοι δική σας η αποτυχία», τόνισε. Δεκαέξι μήνες καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης ενώ πάρθηκαν μέτρα 5,1 δισ. ευρώ.

Για το χρέος δεν εξασφαλίστηκε καμία απολύτως συγκεκριμένη δέσμευση. Επαναλήφθησαν οι δεσμεύσεις του 2012 και υπάρχουν ψιλά γράμματα που προκαλούν ανησυχία: οι ρυθμίσεις τελούν υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης του προγράμματος, ενώ η επέκταση των λήξεων αφορά μόνο τα χρήματα του β’ προγράμματος. Τέλος δεν υπάρχει συζήτηση για μείωση επιτοκίων αλλά μόνο για ανακεφαλαιοποίηση τόκων.

Αναφορικά με τη ρήτρα ανάπτυξης είπε ότι αυτό διαβάζεται και ανάποδα: αν έχουμε μεγάλη ανάπτυξη τότε τα μέτρα στο χρέος θα μειώνονται. Ετσι η ρήτρα ανάπτυξης δεν θα πηγαίνει στη χώρα, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

SHARE