Μέτωπα φωτιάς: Υπό έλεγχο σε Υμηττό και Πελοπόννησο – Κίνδυνος και σήμερα – Μεγάλες ζημιές στη Νεάπολη

Embedded image permalink

(upd)Σε ύφεση βρίσκονται οι  εστίες φωτιάς στην περιοχή του Υμηττού με την Πυροσβεστική να βρίσκεται επί ποδός καθώς οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει και υπάρχει ο φόβος των αναζωπυρώσεων.

 

Όλο το βράδυ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούσαν για την κατάσβεση των εστιών στην περιοχή, ενώ και οι κάτοικοι βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν τις Αρχές και να ενημερώσουν για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Τσόγκας η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σε όλες τις πυρκαγιές, αλλά ο κίνδυνος παραμένει.

Τα πύρινα μέτωπα της Πελοποννήσου σε Νεάπολη, Σπαθοβούνι Κορινθίας και Ίρια Αργολίδας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σιγά – σιγά ελέγχονται. Το μεγάλο στοίχημα των δυνάμεων κατάσβεσης είναι να θέσουν υπό έλεγχο το σύνολο του πύρινου μετώπου πριν ενισχυθούν οι άνεμοι και δυσκολέψουν την κατάσταση. Εκεί που εστιάζεται το πρόβλημα  είναι στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Νεάπολη και τα γύρω χωριά καθώς και στο δυτικό τμήμα των Κυθήρων. 

Μεγάλες είναι και οι ζημιές των καταστημάτων που έχουν ευπαθή προϊόντα.
Οι ζημιές σε καλλιέργειες και την κτηνοτροφία είναι πολύ μεγάλες κι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η καταγραφή.


Στη μεγάλη φωτιά της Νεάπολης ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στο μέτωπο της φωτιάς που εκτεινόταν στη βουνοπλαγιά και την κορυφογραμμή πάνω από το χωριό Κάμπος και σε πάρα πολλά σημεία σε όλη την έκταση του καμένου προκειμένου να σβήσουν μικροεστίες που ήταν ενεργές.

Χωρίς νερό βρίσκεται από χθες ο Κάμπος επειδή κάηκαν τα μηχανήματα της δεξαμενής του αντλιοστασίου από την οποία υδρεύεται το χωριό.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Ανεξέλεγκτες είναι οι πυρκαγιές που καίνε σε Λακωνία, Αττική, Εύβοια και Αργολίδα με τους δυνατούς ανέμους να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης. 

Κάτοικοι και τοπικές αρχές καταγγέλλουν σχέδιο εμπρησμού, ειδικά όσον αφορά τη φωτιά στον Υμηττό. 

Έκκληση Τσίπρα για ψυχραιμία

Embedded image permalink

Ψυχραιμία και προσπάθεια από όλες τις πλευρές για τον συντονισμό και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των τεσσάρων πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι ζήτησε και από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να συνδράμει για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον ΚΑΡΕΑ με την διάθεση εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Σημείωσε ότι πέραν των όσων επιχειρούν έχουν απογειωθεί δύο καναντέρ από την Θεσσαλονίκη και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα από την Ελευσίνα. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα για βοήθεια στον ευρωπαικό μηχανισμό.

Embedded image permalinkΑνέφερε ακόμη ότι ενημερώθηκε για τους δύο πιλότους του καναντέρ που έκαναν αναγκαστική προσγείωση και είναι καλά στην υγεία τους. Απευθύνθηκε και στα ΜΜΕ ζητώντας να ενημερώνουν με ψυχραιμία και πρόσθεσε ότι έχει δώσει εντολή στον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα της Πολιτικής Προστασίας να κάνει αναλυτική ενημέρωση για τα μέτωπα, την κατάσταση και τα μέσα πυρόσβεσης ανά δύο ώρες.

Στη Λακωνία μεταβαίνουν ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και ο γγ Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Μάχη με τις φλόγες στον Καρέα

Σκληρή μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν πυροσβέστες, αλλά και κάτοικοι, με ό,τι μέσο έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να μη φτάσει σε κατοικημένες περιοχές η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι στον Καρέα.

Ζημιές σε ένα σπίτι και μία ταβέρνα έχει προκαλέσει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έως αυτή την ώρα, η μεγάλη πυρκαγιά, που είναι σε εξέλιξη στον Καρέα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσής της επιχειρούν πλέον 45 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Το έργο της Πυροσβεστικής δυσχεραίνουν ο δυνατός άνεμος και το γεγονός ότι υπάρχουν διάσπαρτες πολλές εστίες φωτιάς.

Τέσσερις ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδα Χρονίων Παθήσεων της περιοχής του Καρέα, μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, στο νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο με εντολή του υπουργού Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Εξάλλου, ένας πυροσβέστης έχει επίσης μεταφερθεί με δυσφορία σε νοσοκομείο της Αττικής.

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας

Ανεξέλεγκτα κινείται η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας. Το πύρινο μέτωπο έχει πλευρίσει από τα ανατολικά την Νεάπολη, ενώ μπήκε μέσα στο χωριό Άγιος Νικόλαος κι έφτασε έως τη θάλασσα, όπου ακόμα και με καΐκια απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι για να σωθούν.

 

Επιβεβαιώνεται η πληροφορία για έναν 58χρονο αλλοδαπό νεκρό, ο οποίος είχε μεταφερθεί, νωρίτερα, στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης με αναπνευστικά προβλήματα από καπνούς, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Στο γηροκομείο Νεάπολης έχουν μεταφερθεί το προσωπικό και οι ασθενείς του Κέντρου Υγείας της πόλης, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Παράλληλα, με απόφαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τα Κέντρα Υγείας Μολάων και Σπάρτης, καθώς και το νοσοκομείο της πόλης, βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να εξυπηρετούν τα έκτακτα περιστατικά.

 

 

Embedded image permalinkΥπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα ένα αεροσκάφος καναντέρ έκανε αναγκαστική προσγείωση πάνω από το χωριό Φαρακλό.

Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας μεταφέρονται με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας οι δύο χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σε περιοχή του Φαρακλού Λακωνίας, όπου επιχειρούσε στο πλαίσιο των προσπαθειών να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αναγκαστική προσγείωση τραυματίστηκε ελαφρά ο κυβερνήτης του αεροσκάφους. Πάντως σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Φωτιά και στη Χαλκίδα

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο στην περιοχή του Πισσώνα κοντά στην Χαλκίδα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η φωτιά βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές Πισσώνας και Αφράτι.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και μεταφέρονται και άλλες από την κεντρική Ελλάδα, τη Λαμία, την Λειβαδιά την ‘Αμφισσα και το Καρπενήσι. Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 03:45 τα ξημερώματα, από άγνωστη αιτία, σε αγροτοδασική έκταση στο Φαρακλό Λακωνίας, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Βοιών. Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καίγοντας δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, ενώ ζημιές έχει προκαλέσει και σε σπίτια.

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας από νωρίς με 35 οχήματα και ογδόντα περίπου πυροσβέστες δίνει πραγματική μάχη με τις φλόγες, για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ρήψεις νερού κάνουν και δύο αεροσκάφη καναντέρ και το έργο της κατάσβεσης, συντονίζει ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας.

Το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί πέραν του δύσβατου σημείου που καίει η φωτιά, πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι.

Ο δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πολύ δυνατών ανέμων και του εκτεταμένου πύρινου μετώπου.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι έχουν εκκενωθεί τα χωριά Λάχι και Φαρακλό, καθώς και μια παιδική κατασκήνωση στο Λάχι και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο τα παιδιά, ενώ ανέφερε πως η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιά σε σπίτια, χωρίς όμως να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό.

SHARE