Σφοδρή κόντρα Μαξίμου – ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες και στη μέση… θεσμοί και δημοκρατία

greece athina
Δεν έχει τέλος η αντιπαράθεση Μαξίμου – ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες, το ΣτΕ και το ΕΣΡ, με τις εκατέρωθεν κατηγορίες για μη σεβασμό των θεσμών και της δημοκρατίας, να δηλητηριάζουν το πολιτικό σκηνικό. 

Και όλα αυτά την ώρα που η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας καταγγέλει εκβιασμό του Ανώτατου Δικαστηρίου, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό και την ανησυχία της για τις φασιστικού τύπου μεθοδεύσεις.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Να σταματήσει τον ολισθηρό και επικίνδυνο αντιθεσμικό κατήφορο και να αναλάβει τις συνταγματικές υποχρεώσεις της, ως αξιωματική αντιπολίτευση μίας δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας, ζητά από τη ΝΔ το Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσης, την κατηγορεί ότι επιχειρεί να μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ και να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με στόχο να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, και να επιστραφεί το τίμημα των 258 εκατομμυρίων ευρώ, που καλούνται να καταβάλλουν οι υπερθεματιστές, να μην εφαρμοστεί η νομιμότητα και να μην κατοχυρωθεί το δημόσιο συμφέρον στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

«Είτε διά του γραφείου Τύπου της, είτε με δηλώσεις των στελεχών της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η Νέα Δημοκρατία διακηρύσσει ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη συγκρότηση Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αν δεν αποσυρθεί ο νόμος 4339/2015», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου και υπογραμμίζει: «Όπως είναι γνωστό, το Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή του ΕΣΡ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, προκειμένου η εν λόγω ανεξάρτητη Αρχή να συγκροτείται σε ευρύτατη συναινετική βάση. Αυτήν τη συνταγματική απαίτηση, η ΝΔ την εκμεταλλεύεται, προκειμένου να μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, δηλαδή, μία διαδικασία που είναι συνταγματική υποχρέωση της Βουλής».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «το θεσμικό ατόπημα είναι διπλό, καθώς η ΝΔ υιοθετεί την τακτική αυτή, προκειμένου να εκβιάσει την απόσυρση ψηφισμένου νόμου, δηλαδή τη ντε φάκτο κατάργηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας! Για να στηρίξει μάλιστα την βαθύτατα αντιθεσμική της στάση, επικαλείται το επιχείρημα ότι “ο νόμος 4339/2015 είναι αντισυνταγματικός”, επιχειρώντας, με τον τρόπο αυτόν, να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας! Και όλα αυτά γιατί;

– Για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, και να επιστραφεί το τίμημα των 258 εκατομμυρίων ευρώ, που καλούνται να καταβάλλουν οι υπερθεματιστές.

– Για να μην εφαρμοστεί η νομιμότητα και να μην κατοχυρωθεί το δημόσιο συμφέρον στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπου επί 27 χρόνια, και με δική της, βαρύτατη ευθύνη, οργίασε η αυθαιρεσία και η διαπλοκή.

– Επειδή δεν της αρέσει ο αριθμός των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, ο οποίος, όμως, τόσο με τον νόμο Ρουσόπουλου, όσο και με τον νόμο Βενιζέλου, ήταν πάντοτε αρμοδιότητα του υπουργού».

«Προξενεί εντύπωση η σφοδρότητα με την οποία η ΝΔ καταφεύγει σε ωμούς θεσμικούς εκβιασμούς, προκειμένου να υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων, το σύστημα αδιαφάνειας και διαπλοκής που επικράτησε στη χώρα τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες. Τους καλούμε να σταματήσουν αυτόν τον ολισθηρό και επικίνδυνο αντιθεσμικό κατήφορο όσο είναι ακόμα καιρός και να αναλάβουν τις συνταγματικές τους υποχρεώσεις, ως αξιωματική αντιπολίτευση μίας δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Η απάντηση της ΝΔ

«Η χώρα βιώνει έναν πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό από μία κυβέρνηση, που όσο απομονώνεται από τους πολίτες, τόσο ακολουθεί ακραίες μεθόδους που προσβάλλουν το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία.

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών δεν έχουν προηγούμενο», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει:

«Στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν την έκβαση της υπόθεσης επιτίθενται σε δικαστές και ευτελίζουν συνολικά τη Δικαιοσύνη. Με πρακτικές παρακράτους, επιχειρούν την ηθική εξόντωση όποιου στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Παραβιάζουν ακόμη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα λειτουργών της Δικαιοσύνης και του Κράτους. Πρόκειται, όχι μόνο για την πιο ανίκανη, αλλά και την πιο αυταρχική κυβέρνηση όλων των εποχών.

Μία κυβέρνηση που ετοιμάζεται να ρίξει “μαύρο” στην πολυφωνία, “μαύρο” στην ενημέρωση και, εντέλει, “μαύρο” στη Δημοκρατία».

 

Οργισμένοι οι Δικαστές και Εισαγγελείς – Καταγγέλουν εκβιασμό του Ανώτατου Δικαστηρίου

SHARE