Μήνυμα για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα από Ομπάμα και Μέρκελ – Σφίγγει ο κλοιός

 

Η συνάντηση Μέρκελ – Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7, δεν έβγαλε…λαγό για την Ελλάδα.

Αντίθετα, είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή ενός ηχηρού μηνύματος στην Αθήνα, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επιτύχει μία βιώσιμη ανάπτυξη και μάλιστα σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι Αθήνα και πιστωτές τελικώς θα καταλήξουν σε συμφωνία και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς χρηματαγορές.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε συγκεκριμένα την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν «να χαρτογραφήσουν την πορεία της», χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

«Το πείραμα του Grexit θα έχει αβέβαιες συνέπειες», φέρεται να είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε επίσης ότι είναι ευχαριστημένος που η Αθήνα έχει στείλει μηνύματα ότι θέλει να παραμείνει στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

Η Α.Μέρκελ, σε συνέντευξή της, υπογράμμισε πως το ελληνικό ζήτημα δεν έχει λυθεί και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες.

«Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί – από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, απαντώντας σε ερώτημα εάν υποσχέθηκε στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην χθεσινή επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ σημείωσε ότι την G- 7 ενημέρωσε σχετικά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

 

SHARE