Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη Τσίπρα με Δραγασάκη και Τσακαλώτο για τη διαπραγμάτευση

ImageHandler (1)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group την ίδια ώρα που ο Βαρουφάκης βρίσκεται στην Ισπανία για επαφές με Ντε Γκίντος ενώ συνεχίζονται κι οι συνομιλίες στο Brussels Group. “Τίποτα περισσότερο δε θα πρέπει να αναμένετε στο Eurogroup της Δευτέρας πέρα από μια αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης” δηλώνει χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Από τις 15:00 πραγματοποιείται συνάντηση για τη διαπραγμάτευση στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη μετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης, αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, με στόχο μία δήλωση τη Δευτέρα από το Eurogroup, που θα πιστοποιεί την πρόοδο των συνομιλιών.

Σε εξέλιξη, δε, αυτήν την ώρα, βρίσκεται τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, προκειμένου ο Γιώργος Χουλιαράκης να ενημερώσει για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παραμένει στο εξωτερικό και σήμερα βρίσκεται στην Ισπανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του, Λουίς ντε Γκίντος.

«Θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας τη συμφωνία για να βγούμε από την κρίση που τη δημιούργησαν κάποιοι… Είμαστε έντιμοι ανοιχτοί και καθαροί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα δίνει διέξοδο» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή.

«Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη και να δείχνει αλληλεγγύη για τη σταθεροποίηση του ευρώ, αλλά η βοήθεια δεν μπορεί να δίνεται χωρίς όρους» διεμήνυσε από την πλευρά της καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Στην κοινή διαπίστωση ότι έχει επιτελεσθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, προχώρησαν νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη.

Παράλληλα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, τόνισε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανό να αναγνωρίσουν τη Δευτέρα (σ.σ. στο Eurogroup) τη βελτίωση στη δομή και την οργάνωση των συνομιλιών με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μία τελική συμφωνία δεν είναι ακόμη ορατή».

«Δεν αναμένω μία μακρά ή έντονη συζήτηση» σημείωσε ο αξιωματούχος. Και συνέχισε: «Οι υπουργοί θα προβούν σε απολογισμό της κατάστασης, με βάση τις εκθέσεις από τους θεσμούς».

«Απ’ ό,τι έχω ακούσει, μπορεί να πει κανείς ότι η οργάνωση και η δομή των συνομιλιών έχει βελτιωθεί, σε σύγκριση με πριν, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από μία κατάσταση, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι η τελική συμφωνία είναι ορατή» συμπλήρωσε.

«Δεν θα υπάρξει τελικό συμπέρασμα τη Δευτέρα φυσικά. Υποθέτω ότι οι υπουργοί θα πουν: αυτό είναι καλό, αν τα πράγματα βαίνουν καλύτερα, συνεχίστε τη δουλειά» κατέληξε.

SHARE