Μάριο Ντράγκι – G-20: Οι τράπεζες φοβούνται να δανείσουν τους πελάτες τους! – Τι είπε για τα επιτόκια

“Οι τράπεζες έχουν αμφιβολίες για τη φερεγγυότητα των πελατών τους, φοβούνται ότι οι πελάτες δεν θα ξεπληρώσουν τα χρέη τους”, δήλωσε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που πρότεινε στην ΕΚΤ να μειώσει τη ρευστότητα στην ευρωζώνη, ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ είναι “απολύτως ανεξάρτητη”.

Ωστόσο ο Ντράγκι διευκρίνισε ότι ο βασικός λόγος απουσίας πιστώσεων στην ευρωζώνη, κυρίως στις πιο “ευπαθείς” χώρες είναι η “έλλειψη ζήτησης” λόγω του οικονομικού μαρασμού. Το πρόβλημα αυτό είναι “πολύ σοβαρό” παραδέχτηκε από την πλευρά του και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Ερωτώμενος για την πιθανότητα να μειωθούν τα επιτόκια από την ΕΚΤ ο Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας μόνο ότι από την προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, στις αρχές του μήνα δεν έχει διαπιστωθεί κάποια “βελτίωση της κατάστασης”.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ

“Υπάρχει πολύ χρήμα στην αγορά, κατά τη γνώμη μου, πάρα πολύ χρήμα. Αν η ΕΚΤ επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τα περιθώρια που έχει για να μειώσει λίγο αυτή τη μεγάλη ρευστότητα, θα ήταν ευπρόσδεκτο”, είπε στη γερμανική εφημερίδα WirtschaftswocheΠαραδέχθηκε, ωστόσο, ότι τα περιθώρια κινήσεων της ΕΚΤ είναι περιορισμένα, εξαιτίας της κρίσης στη Ν. Ευρώπη.

 

 

SHARE