ΜΠ. Ομπάμα: Θα συζητήσουμε και για την Ελλάδα με τον Ντ. Τουσκ

Barack Obama in Senegal

Η κατάσταση στην Ελλάδα και τα μέτρα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανάπτυξης περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συνομιλιών ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ο Μπ. Ομπάμα κατά την υποδοχή του Ευρωπαίου αξιωματούχου στον Λευκό Οίκο, «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και ό, τι άλλο μπορεί να γίνει για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, η οποία έχει προφανώς υστερήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά, οκτώ χρόνων και καταλήγει να έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και στην οικονομία των ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι υποδέχεται με«μεγάλη του χαρά» τον κ. Τουσκ στον νέο του ρόλο και ότι είχε την «εξαιρετική εμπειρία» να συνεργαστεί μαζί του όταν ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας. Εκτίμησε δε ότι «η διατλαντική ενότητα είναι τόσο ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε».

Οι δύο αξιωματούχοι θα συζητήσουν, επίσης, την κρίση στην Ουκρανία, μία από τις «σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μπ. Ομπάμα.

«Είμαστε όλοι δεσμευμένοι για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθούν οι βασικές αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας που έχουν απειληθεί από τη ρωσική επιθετικότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε την ισχυρή ενότητα σε σχέση με τις κυρώσεις», δήλωσε.

«Μέρος της συζήτησής μας θα είναι το πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε αποτελεσματικά το τι συμβαίνει στο έδαφος της Ουκρανίας και πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να διατηρήσουμε την πίεση προς τη Ρωσία ώστε οι αυτονομιστές να τηρούν αυτές τις συμφωνίες», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ομπάμα και δήλωσε ότι «έχουμε πολλά να συζητήσουμε», δίνοντας «ιδιαίτερη προσοχή» σε τρία θέματα, τις «κρίσιμες σχέσεις» με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της Ουκρανίας, την τρομοκρατική απειλή και τη δράση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και τις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

SHARE