ΜΗΝΥΜΑ Α.ΜΕΡΚΕΛ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

 

Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από μετρητά προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, διεμήνυσε το βράδυ της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες η καγκελάριος της Γερμανίας  Άνγκελα Μέρκελ

Μιλώντας μετά την «εποικοδομητική», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι συμφώνησαν να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συζήτησής τους.

Όταν ρωτήθηκε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η καγκελάριος απάντησε: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό».

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ…

 

(upd)Με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο η οποία ήταν η δεύτερη μέσα σε διάστημα ενός μήνα, έγινε με κοινή βούληση ώστε να γίνουν τα σημαντικά βήματα για τον αμοιβαίο συμβιβασμό και την αμοιβαία επωφελή λύση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Καγκελάριο να επισπευσθούν οι διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου, όπως προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Κυβερνητικές πηγές νωρίτερα  διέψευσαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός, προσήλθε με τελεσίγραφο στη συνάντηση με την καγκελάριο.

Όπως ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές τα δημοσιεύματα δεν έχουν καμία απολύτως βάση, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα, έτσι και δεν θέτει.

Εκτός από τη συνάντηση με την Άγγελα Μέρκελ ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προγραμματισμένη και πάλι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής σύντομη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

 

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ιδιαίτερα κρίσιμη κρίνεται η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στη συνέχεια και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Τη συζήτηση αναμένεται να μονοπωλήσει η πορεία της διαπραγμάτευσης, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, ενώ στην ατζέντα υπάρχει και το μεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί και το θέμα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από την Καγκελάριο να τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο, με τον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει διανύσει την απόσταση που της αναλογεί και ζητά το ίδιο να πράξουν και οι εταίροι της.

Η Καγκελάριος κρατάει στα χέρια της την τύχη της διαπραγμάτευσης Ελλάδας – πιστωτών, η οποία βρίσκεται σε οριακό σημείο, εν όψει του αυριανού Eurogroup στη Λετονία, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί σε μια πολιτική λύση για τη χρηματοδότηση της χώρας, καθώς σε τεχνικό επίπεδο το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τεράστιο.

Η συνάντηση αυτή, που είναι η δεύτερη μέσα σε ένα μήνα, πραγματοποιείται με αμοιβαία βούληση  και όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι υπάρχει βούληση από την ελληνική πλευρά, να γίνουν τα σημαντικά βήματα για τον αμοιβαίο συμβιβασμό και την αμοιβαία επωφελή λύση, και να δοθεί γρήγορα η λύση.

Εν τω μεταξύ το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται με τελεσίγραφο στη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ δεν έχουν καμία απολύτως βάση.

Η ελληνική κυβέρνηση όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα έτσι και δεν θέτει», αναφέρουν οι πηγές.

 

ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ ΟΙ…ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ – ΓΙΟΥΝΚΕΡ;

 

Τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

SHARE