ΜΕΡΚΕΛ: Τελεία και παύλα στο ελληνικό κούρεμα

 

Ενδεχόμενη μείωση του χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «φαινόμενο ντόμινο αβεβαιότητας» στην ευρωζώνη και να πλήξει τις επενδύσεις στην περιοχή, προειδοποίησε εκ νέου η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

«Προειδοποιώ ρητά ενάντια σε ένα κούρεμα», δήλωσε η Μέρκελ στο περιοδικό Focus.
«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο αβεβαιότητας, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα ο ενθουσιασμός των ιδιωτών επενδυτών για επενδύσεις στην ευρωζώνη να πέσει και πάλι στο μηδέν», τόνισε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι το χρέος και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα θα εξεταστούν εκ νέου το 2014, όπως έχει προγραμματιστεί.
«Η χώρα αυτή έχει ακόμα πολλά να κάνει και πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Και κούρεμα, και τρίτο πακέτο»
Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται αύριο στην εφημερίδα Saarbrücker Zeitung, ο  Φρανκ Σέφλερ, βουλευτής των Φιλελευθέρων εκφράζει την άποψη ότι θα γίνει και κούρεμα του χρέους και θα δοθεί τρίτο πακέτο «σε βάρος των φορολογουμένων».
«Τώρα θα προσπαθήσουν να μαζέψουν με νύχια και με δόντια ποσά από διάφορα ταμεία για να αποτρέψουν κούρεμα. Τα χρήματα που λείπουν είναι πολύ περισσότερα από τα 11 δις που έχει υπολογίσει το ΔΝΤ. Αντί να συγκεντρώσει η Ελλάδα 50 δις από ιδιωτικοποιήσεις, πήρε μόνο 2 δις. Οι τόκοι από την επιμήκυνση στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου ξεπερνούν τα 40 δις».
Ο Σέφλερ ζήτησε να ειπωθεί η αλήθεια για την κατάσταση στην Ελλάδα στον προεκλογικό αγώνα προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι δεν πιστεύουν πια στις ωραιοποιήσεις. Κατά την άποψή του η Ελλάδα μετά από ένα δεύτερο κούρεμα θα πρέπει να βγει από τον μηχανισμό στήριξης και να ξεκαθαρίσει μόνη της αν θέλει να μείνει στην ευρωζώνη. «Δεν λειτουργεί η εκπαίδευση δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων με πιέσεις».
Πηγές: AMΠΕ, Deutsche Welle
SHARE