Λιτότητα τέλος στην Ευρώπη! Δηλώσεις σοκ για το Βερολίνο από το Παρίσι – Η σκληρή απάντηση Σόιμπλε

Η απόφαση της Ε.Ε. να δώσει στην Γαλλία περιθώριο δύο ακόμα ετών για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% σηματοδοτεί το «τέλος του δόγματος της λιτότητας» στην Ευρώπη, εκτίμησε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Παρασκευή στην Γαλλία περιθώριο άλλων δύο ετών για να ανταποκριθεί στον στόχο της για την μείωση του ελλείμματός της.

«Αυτό είναι μια αποφασιστική κίνηση, είναι μια στροφή στην ιστορία του ευρωπαϊκού σχεδίου από τότε που ξεκίνησε το ευρώ», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1. «Είδαμε το τέλος μιας κάποιας μορφής χρηματοπιστωτικής λιτότητας και το τέλος του δόγματος της λιτότητας», σημείωσε.

Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η Γαλλία θα μείνει προσηλωμένη στον στόχο της για τη μείωση του ελλείμματός της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της το 2014, αλλά χαιρέτισε το περιθώριο δύο ετών στην περίπτωση που η ανάπτυξη δεν είναι αρκετά ισχυρή. «Η λιτότητα τελείωσε, αλλά παραμένουμε σοβαροί» όσον αφορά τους στόχους μας, σημείωσε.

Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ κάλεσε χθες το Παρίσι να συνεχίσει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις του παρά την διετή παράταση που του δόθηκε για να επιτύχει τον στόχο του για την μείωση του ελλείμματος.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΙΜΠΛΕ

 

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών  Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία δεν πρέπει “να εγκαταλείψει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων” μετά την διετή παράταση που έδωσαν στο Παρίσι οι Βρυξέλλες με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “έχει τονίσει πως κάθε αναβολή της επίτευξης του στόχου για μείωση του ελλείμματος θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφείς δεσμεύσεις για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις”, υπογράμμισε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη πολεμική του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ, ο γερμανός υπουργός  εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση αυτή, λέγοντας πως “αντί ορισμένοι πολιτικοί να ασχολούνται με τις πραγματικές αιτίες των σημερινών προβλημάτων, προτιμούν να ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους”.

“Και οι δυο μας ( ο ίδιος και η κ.Μέρκελ) έχουμε αφιερώσει τα τελευταία χρόνια στην σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της ευρωζώνης, στην παροχή βοήθειας στα κράτη-μέλη που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Δεν νομίζω πως όλοι αυτοί που μας κρίνουν μπορούν να πουν κάτι διαφορετικό”, πρόσθεσε.
Η αιτία των προβλημάτων ορισμένων κρατών μελών “είναι το αυξημένο δημόσιο χρέος και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας” και όχι τα προγράμματα λιτότητας, τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Για τον ίδιο είναι “τρελό” να πιστεύει κανείς πως μπορούμε να διευθετήσουμε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων με ακόμα μεγαλύτερο χρέος, εκτιμώντας πως αντίθετα η λύση βρίσκεται “στις παραγωγικές επενδύσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές, στην παιδεία και την έρευνα”.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ

Πολιτικοί στην Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, στην οποία θα γίνουν εκλογές σε λιγότερο από πέντε μήνες, έχουν αρχίσει να επικρίνουν πιο ανοιχτά τις γαλλικές πολιτικές.

Ο Ράινερ Μπρίντερλε, ο υποψήφιος για την καγκελαρία των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), εξέφρασε σήμερα «μεγάλη ανησυχία» όσον αφορά την εξέλιξη της Γαλλίας και την παρουσίασε ως παράδειγμα προς αποφυγήν στην Ευρώπη.

«Στη Γαλλία μπορεί κανείς να δει τι μπορεί να συμβεί σε μια οικονομία που υπολογίζει στην ανακατανομή, στους υψηλότερους φόρους, στα μικρότερα ωράρια εργασίας και στην συνταξιοδότηση σε νεαρότερη ηλικία», δήλωσε ο κ. Μπρίντερλε σε συνέδριο του κόμματός του.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη ανάπτυξη, υψηλότερο κρατικό χρέος και χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα (…) Η Ευρώπη αναμένει με μεγάλη λαχτάρα μια ‘στιγμή Μιτεράν’ με τον (πρόεδρο) Φρανσουά Ολάντ», σημείωσε, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει προς τα τέλη της προεδρίας του εκλιπόντος ηγέτη Φρανσουά Μιτεράν.

«Η Γαλλία είναι ο πιο στενός μας εταίρος, αλλά ανησυχώ πολύ για την εξέλιξή της», κατέληξε ο κ. Μπρίντερλε κατά το συνέδριο του κόμματός του στην Νυρεμβέργη, στη νότια Γερμανία.

Αντιθέτως ο νέος υφυπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Στέφανο Φασίνα δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη ότι η Ρώμη θα πρέπει επίσης να επιζητήσει να της δοθεί παράταση δύο ετών για να ανταποκριθεί στους στόχους της για την μείωση του ελλείμματος. «Το θεωρώ απολύτως απαραίτητο», σημείωσε ο κ. Φασίνα, ένας από τους κύριους επικριτές των προγραμμάτων λιτότητας στην Ευρώπη, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

«Αν ορισμένες χώρες – όχι μόνον η Ισπανία και η Γαλλία, αλλά και η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Σλοβενία – έχουν ήδη κερδίσει περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν στον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3% (του ΑΕΠ) γιατί όχι και η Ιταλία», σημείωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

SHARE