Κ. Μίχαλος: Ζητούμενο μια βιώσιμη συμφωνία

mixalosΗ επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους μας αποτελεί καίριας σημασίας ζητούμενο, καθώς συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, στο δ.σ.ΕΒΕΑ, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο κ. Μίχαλος επισήμανε:

«Με ιδιαίτερη χαρά δεχόμαστε σήμερα τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Ένα φίλο και συνεργάτη από τα παλαιά, έναν ικανό τεχνοκράτη που ανέλαβε τα ηνία της εθνικής μας οικονομίας σε μια κρίσιμη καμπή.
Ευχή και ελπίδα όλων μας είναι τόσο η κυβέρνηση όσο και εσείς προσωπικά, να πετύχετε στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει να φέρετε σε πέρας.
Κύριε υπουργέ,
η συνάντηση μας γίνεται σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον για την πραγματική οικονομία και τη χώρα.
Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη πραγματικότητα. Η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους μας αποτελεί καίριας σημασίας ζητούμενο, καθώς συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές. Εάν η διαπραγμάτευση αποτύχει, η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε οδυνηρές επιλογές, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε πιστωτικό γεγονός. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχτεί μέτρα που θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την ύφεση στην αγορά ή μέτρα αμφίβολου δημοσιονομικού αποτελέσματα. Η κυβέρνηση, εσείς προσωπικά και η διαπραγματευτική ομάδα, καλείστε να πείσετε τους εταίρους και τους πιστωτές ότι οι προτάσεις που τους παρουσιάζετε αποτελούν τη χρυσή τομή τόσο για την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς πάσα κατεύθυνση, όσο και ότι τα μέτρα αυτά δεν θα δημιουργήσουν νέο δημοσιονομικό πρόβλημα.
Δεν αρκεί, όμως, μόνο η συμφωνία με τους εταίρους μας για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και η οριστική έξοδος από την κρίση.
Το πραγματικό διακύβευμα για την αγορά, αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, είναι το πώς θα δημιουργηθούν ξανά στην Ελλάδα συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης η οποία θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ανεργίας και θα επιτρέπει την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Μιας ανάπτυξης, η οποία θα παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο, ώστε να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή και να αποκατασταθούν σταδιακά οι συνέπειες της κρίσης, ειδικά στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.
Ο πρωθυπουργός δείχνει να θέλει να κάνει αυτό που επιβάλει το εθνικό συμφέρον. Δείχνει να θέλει να καταλήξει άμεσα σε μια νέα συμφωνία με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Με τις ιδέες μας, τις προτάσεις μας, ακόμα και τις παραινέσεις μας. Δεν υπάρχει κομματικό διακύβευμα. Υπάρχει εθνικό διακύβευμα. Δεν είναι ώρα για συγκρούσεις. Είναι ώρα για εθνική συνεννόηση και συνθέσεις.
Ο επιχειρηματικός κόσμος, και ιδιαίτερα τα Επιμελητήρια ως εκπρόσωποί του, έχουν και τη θέληση και μπορούν να βοηθήσουν με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει μια πραγματικά αναπτυξιακή συμφωνία με τους εταίρους και τους πιστωτές.
Για εμάς δεν αρκεί ένας έντιμος συμβιβασμός. Η επίτευξη ενός υψηλού και διατηρήσιμου ρυθμού ανάπτυξης, της τάξης του 3% και άνω οφείλει να αναδειχθεί σε πρώτη εθνική προτεραιότητα. Η επούλωση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης και η αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, προϋποθέτουν αύξηση και όχι απλώς αναδιανομή του εθνικού πλούτου. Προϋποθέτουν μια ανταγωνιστική οικονομία, η οποία παράγει, προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας με ισχυρές επιχειρήσεις απαιτούν
• σταθερό φορολογικό πλαίσιο και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Απαιτούν μείωση του κόστους της ενέργειας.
• Αποκατάσταση συνθηκών ρευστότητας για το κράτος και τις επιχειρήσεις.
• Μείωση της γραφειοκρατίας.
• Έξυπνες δομές στήριξης της επιχειρηματικής δράσης.
• Επένδυση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.
• Ηλεκτρονικές υποδομές παντού. Συμμετοχή της χώρας στο Πακέτο Γιούνγκερ.
• Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ σε όφελος των δυναμικών και εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας μας.
• Ανάπτυξη αποτελεσματικότερων χρηματοοικονομικών μέσων.
• Τολμηρό σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με ενίσχυση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
• Επιτάχυνση μεγάλων αναπτυξιακών projects όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια, την αναβάθμιση των λιμενικών και σιδηροδρομικών υποδομών, και νέων προγραμμάτων που δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
• Δημόσια Διοίκηση με διαφάνεια, στοχοθεσία, αξιολόγηση και λογοδοσία. Αρωγός και όχι εμπόδιο της ανάπτυξης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
• Εργασιακό καθεστώς πάνω στα ευρωπαϊκά πρότυπα και με βάση το flexibility αλλά και το flexisecurity. Ιδιωτικοποιήσεις, με γνώμονα όχι τόσο το εισπρακτικό αποτέλεσμα όσο κυρίως με τη δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη των ιδιωτικοποιημένων πλέον επιχειρήσεων ώστε να προκύπτει προστιθέμενη αξία για την εθνική μας οικονομία.
• Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και στοχευμένες αλλαγές, εκεί τουλάχιστον που οφθαλμοφανώς πάσχει, όπως για παράδειγμα οι πολυσυζητημένες και αμφισβητούμενες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Κύριε υπουργέ,
και εσείς και εμείς γνωρίζουμε, ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας αν δεν υπάρχει μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους μας. Πολύ περισσότερο όμως, γνωρίζουμε ότι αν δεν υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να αρχίσει η οικονομία να πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πάλι δεν μπορεί να υπάρχει έξοδος από τον εφιάλτη της μνημονιακής εποχής.
Κύριε υπουργέ,
περιμένουμε από εσάς να ενημερωθούμε για το σχέδιο της κυβέρνησης από πρώτο χέρι. Τόσο για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, όσο και για το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να ξεφύγει από τον εφιάλτη της μνημονιακής εποχής.
Η ελπίδα για να αποκτήσει απτό περιεχόμενο απαιτεί παραμονή της χώρας στο ευρώ και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

SHARE