Κ. Λαγκάρντ: Υπό έρευνα και επισήμως για υπόθεση απάτης – ΔΝΤ: Ουδέν σχόλιο

[UPD] Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τέθηκε υπό επίσημη έρευνα από τις γαλλικές Αρχές για ενδεχόμενη αμέλεια στην υπόθεση Ταπί, η οποία αφορά απάτη, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορείο.

Η Λαγκάρντ, σύμφωνα με τις αναφορές, διεμήνυσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί και ότι θα προσβάλει την απόφαση των δικαστικών Αρχών να τη θέσουν υπό έρευνα. «Θα επιστρέψω στο γραφείο μου στην Ουάσινγκτον το απόγευμα», δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή στο περιβάλλον της Λαγκάρντ ανέφερε πως η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας «είναι εξαιρετικά μαχητική. Η ίδια βλέπει αυτήν την απόφαση εντελώς αβάσιμη κι ανέθεσε στους δικηγόρους της να ασκήσουν οποιαδήποτε προσφυγή». Γαλλική δικαστική πηγή επιβεβαίωσε επίσης πως θα ασκηθεί προσφυγή εκ μέρους της Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ ανακρίθηκε χθες από δικαστές του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας, μοναδικού δικαστικού θεσμού στη Γαλλία που ερευνά και δικάζει τα μέλη της κυβέρνησης για πράξεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στο πλαίσιο της γαλλικής νομοθεσίας, οι δικαστές θέτουν ένα πρόσωπο υπό επίσημη έρευνα όταν πιστεύουν πως υπάρχουν ενδείξεις αδικοπραγίας, αλλά αυτό δεν οδηγεί πάντα σε δίκη.

Η έρευνα γύρω από τον μεγιστάνα Μπερνάρ Ταπί έχει εμπλέξει αρκετά μέλη των κυβερνήσεων του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, της Λαγκάρντ περιλαμβανομένης.

Στον Ταπί, ο οποίος υποστήριξε τον Σαρκοζί στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, είχαν δοθεί 403 εκατ. ευρώ από μια διαιτησία το 2008 επί προεδρίας Σαρκοζί για τη διευθέτηση μιας διένεξης με την κρατική τότε τράπεζα Κρεντί Λιονέ για μια πώληση μετοχών που είχε γίνει το 1993. Η Λαγκάρντ ήταν τότε υπουργός Οικονομικών.

ΔΝΤ: Ουδέν σχόλιο

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε σήμερα ότι δεν θα κάνει κανένα «περαιτέρω σχόλιο» σχετικά με την επίσημη δικαστική έρευνα που ξεκίνησε εις βάρος της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για «αμέλεια», στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση της αμφιλεγόμενης διαιτησίας το 2008 στη Γαλλία ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Crédit Lyonnais.

«Η γενική διευθύντρια έχει ήδη κάνει δηλώσεις για αυτήν την υπόθεση. Αυτή τη στιγμή ταξιδεύει προς την Ουάσιγκτον και θα ενημερώσει, προφανώς, το διοικητικό συμβούλιο (του ΔΝΤ), όσο το δυνατόν συντομότερα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε ένα δελτίο Τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μέχρι τότε, δεν έχουμε κανένα επιπλέον σχόλιο» προσέθεσε ο ίδιος. Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο αν σκοπεύει να παραιτηθεί από το ΔΝΤ, η πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας απάντησε μονολεκτικά: «όχι».

SHARE