Κόντρες στη Βουλή για τις τράπεζες με πολλά …μαργαριτάρια

 

Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, σχετικά με το νομοσχέδιο για τον προληπτικό έλεγχο των πιστωτικών ιδρυμάτων, που αφορά στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας “Βασιλεία-3”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε “παρών” επί της αρχής στο νομοσχέδιο, αν και εκτίμησε πως η Οδηγία αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Δείτε τι είπαν οι βουλευτές

Η βουλευτής της ΝΔ Αννα Μισέλ-Ασημακοπούλου, παίρνοντας κομμά τια από τη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, είπε  πως “αν ισχύουν οι προτάσεις του για οικοδόμηση τραπεζικού συστήματος υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, αποτροπή της τραπεζικής ενοποίησης με τους όρους που έχουν αποφασιστεί, απαγόρευση της κερδοσκοπίας με χρηματοπιστωτικά παράγωγα και προσανατολισμός των τραπεζών στην αποταμίευση” κλπ., τότε για ποιον λόγο συζητάτε μαζί μας αυτό το νομοσχέδιο;”

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοίλης απάντησε  “Η ΝΔ ενοχλήθηκε που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος” .

Ο βουλευτής της ΝΔ Ι.Τζαμτζής επισήμανε πως “από τα 180 άρθρα του νομοσχεδίου, τα 165 αποτελούν ευρωπαϊκη Οδηγία. Θα πρέπει κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στον ελληνικό λαό, αν είναι υπέρ ή κατά της Ε.Ε.!”.

 

Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ
“Είμαστε συντηρητικοί γιατί θέλουμε να επιστρέψει η τράπεζα στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της – και αυτό δεν το κάνει.”Είμαστε όμως και ριζοσπάστες: Κατανοούμε πως το τραπεζικό σύστημα που δανείζει λεφτά και δημιουργεί χρήμα ξέροντας πως θα σώζεται πάντα απ’ την κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι μια δραστηριότητα κοινής ωφέλειας. Θα πρέπει να υπάρχουν επενδυτικές τράπεζες, συνεταιριστικές, και τράπεζες ειδικού σκοπού…” “Από το ενεργητικό των τραπεζών, το μεγάλο κομμάτι είναι σε χρηματιστηριακά παράγωγα και επενδύσεις χρηματιστηρίου. Αν διοχέτευαν λιγότερα κεφάλαια σε παράγωγα, θα μπορούσαν να διοχετεύσουν περισσότερα χρήματα στην πραγματική οικονομία” 

 

Ο ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣΝΔ
“Ο κος Τσακαλώτος ορθότατα επισημαίνει τον ηθικό κίνδυνο που γεννά η βεβαιότητα των τραπεζών, πως το κράτος πάντα θα τους διασώζει. Η απάντηση στον ηθικό κίνδυνο, είναι αυτό που ψηφίζουμε σήμερα”. “Η ανάπτυξη της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, απαιτεί χαμηλό κόστος δανεισμού. Υπάρχει όμως και η πλευρά των μεσαίων εισοδημάτων, που έχουν καταθέσεις και θέλουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και απόδοση. Υπάρχει και το εύλογο συμφέρον των φορολογουμένων, που λένε πως δεν θέλουν να πληρώνουν τις ζημιές του συστήματος. Αν τώρα αυξήσετε υπερβολικά την εποπτεία, στην πραγματικότητα αυτό που κάνετε είναι να δημιουργείτε ένα μεγάλο κόστος στο δανεισμό. Αν δεν είναι επαρκής η εποπτεία, διακινδυνεύετε τα χρήματα των φορολογουμένων. Αν δεσμεύσετε μεγάλα κεφάλαια, το χρήμα ακριβαίνει. Το ερώτημα λοιπόν, δεν είναι “τράπεζες ή εργαζόμενοι”, αλλά “φθηνό χρήμα και εξάρτηση από το Δημόσιο, ή ακριβότερο χρήμα και λιγότερη εξάρτηση”.

 

ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΑΣΟΚ
“Προφανώς δεν είναι όλα ωραία στην Ε.Ε., και η “Βασιλεία-3″ άργησε και δεν τα διορθώνει όλα, αλλά το ζήτημα είναι το πώς προσαρμοζόμαστε εμείς στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας”.

 

… ΡΕΣΙΤΑΛ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΚΑΙ ΛΑΦΑΖΑΝΗ – “ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;”

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ, εξέφρασαν την εναντίωσή τους στο άρθρο 168, που μεταξύ άλλων απαλλάσσει αναδρομικά την Τράπεζα Πειραιώς από φόρους και τέλη που είχαν προκύψει μετά την απορρόφηση των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου.

“Το Δημόσιο έδωσε 40 δις για τη διάσωση των τραπεζών – και σήμερα, οι τραπεζίτες αποκτούν μοναδική ευκαιρία να επανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών με εξευτελιστικό τίμημα” παρατήρησε η Ραχήλ Μακρή.  “Πού πήγαν τα 20 δις που δόθηκαν στη Eurobank; Μεγάλα ποσά πήγαν στα νησιά Κέυμαν μέσω off shore εταιρειών…” σημείωσε η βουλευτής. Αντίστοιχη, οξύτατη παρέμβαση επεφύλασσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης.

“Δεν μπορείτε να δείτε τη συνολική κίνηση προς τα μπρος, που θα περιορίσει ακόμα περισσότερο το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όταν το κράτος θα απαλλαγεί απ’ τις συμμετοχές, πουλώντας τες” απάντησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ).

“Η ευρωπαϊκή Οδηγία, αποτελεί βήμα για την ενοποίηση της Ευρώπης” εκτίμησε ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ). “Κενά υπάρχουν στην Οδηγία, αλλά είναι άλλο να συζητάς για τις επιλογές που κάνει η Ευρώπη και τους συσχετισμούς που διαμορφώνουν το συγκεκριμένο πλαίσιο και άλλο να εντοπίζουμε τις ανεπάρκειες αυτές, ως ανεπάρκειες του εγχώριου πολιτικού συστήματος”.

ΤΟ ΚΚΕ

“Οι θεωρίες πως φταίει ο ανεπαρκής έλεγχος των τραπεζών και η διεθνοποίηση, πίσω απ΄την τραπεζική κρίση, αποσκοπούν να αποκρύψουν την πραγματική αιτία, που είναι η κρίση του καπιταλισμού” υποστήριξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). “Ο στόχος είναι να αποδείξουν πως δεν ευθύνεται ο καπιταλισμός για την κρίση, την εξαθλίωση, τους πολέμους και τις δολοφονίες, αλλά ο καζινοκαπιταλισμός – και να αθωωθεί το σύστημα”.

 

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

“Είμαστε βέβαιοι πως οι τράπεζες ευθύνονται για τη διάλυση της επιχειρηματικότητας, γιατί είχαν συμφέρον να έχουν εύκολο και γρήγορο κέρδος από τις περιουσίες των επιχειρηματιών που κατέρρεαν” υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος. “Τα χρήματα για την στήριξη των τραπεζών, πήγαν για να καλύψουν τρύπες και για τα χρέη των κομμάτων”.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε σειρά νομοτεχνικών αλλαγών στο κείμενο του νομοσχεδίου. Ανάμεσα σ’ αυτές, περιλαμβάνεται και διάταξη για την εξασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, κάτι το οποίο είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ.

SHARE