Κυπριακή ΑΟΖ: Μικρό το κοίτασμα “Ονησίφορος” λέει η ΤOTAL

Κύπρος: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα από τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11Μη εμπορεύσιμο χαρακτηρίζεται το κοίτασμα που εντοπίστηκε κατά την γεώτρηση της εταιρείας TOTAL στο θαλάσσιο τεμάχιο 11 (Ονησίφορος) της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της γεώτρησης που διενήργησε το πλοίο γεωτρύπανο West Capella, κατέδειξαν ότι το κοίτασμα είναι πολύ μικρότερο από τις προσδοκίες και κάτω του ενός τρισεκατομμυρίου κυβικών ποδών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και πρόκειται για τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις και πως η αξιολόγηση του κοιτάσματος θα απαιτήσει πολλές εβδομάδες μελετών και επεξεργασίας δεδομένων, η εικόνα δεν μπορεί να αλλάξει αισθητά.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κοίτασμα, σε ποσότητα που θα κάλυπτε για παράδειγμα τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της Κύπρου για 20 χρόνια. Όμως με τις ποσότητες που ανακαλύφθηκαν, για να υπάρχει οικονομική ανταπόδοση της ανάπτυξης του κοιτάσματος, θα πρέπει αυτό να γίνει συμπληρωματικά με άλλα κοιτάσματα στην περιοχή.

Η TOTAL θα διενεργήσει ακόμα τρεις γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ, τις δύο σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ. Ακόμα δύο γεωτρήσεις θα γίνουν και από την αμερικανική EXXONMOBIL.

SHARE