Κυνικός ο Ντάισελμπουμ: Η Ελλάδα “έπαιξε και έχασε” με την ΕΚΤ

dijsselbloem«Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα πως αν διαπραγματευθεί με εμάς, η ΕΚΤ θα ανοίξει τα γκισέ των ταμείων, θα χαλαρώσει τους κανόνες», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στον απόηχο της χθεσινής συνέντευξης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά στο πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης,

Όμως «δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο RTL Nieuws.

Η πρόσφατη αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σημειώνεται ότι χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η ΕΚΤ παραπλάνησε την ελληνική κυβέρνηση μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, στις 18 του Φλεβάρη η ΕΚΤ πήρε απόφαση πολιτικά και ηθικά ανορθόδοξη. Μείωσε στα 9 εκατ. τα ομολογα που κατείχαν οι τράπεζες ενώ το όριο ήταν 15 εκατ.

“Στις 20 έθεσα και εγώ και ο κ. Βαρουφάκης το θέμα αυτό και πήρα τη δέσμευση ότι με το που θα υπάρξει αυτή η συμφωνία θα αποκαθίστατο το όριο. Το λάθος ήταν ότι αρκεστήκαμε σε προφορική δέσμευση και δε ζητήσαμε γραπτή. Θεωρήσαμε καλή τη πίστη ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα η απόφαση της 20ης Φλεβάρη”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας στον Νίκο Χατζηνικολάου.

 

ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;

 

«Είχα επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία, εκτός από τις πολύπλοκες συζητήσεις για το περιεχόμενό της» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, για να προσθέσει: «Χρειάζονται αρκετοί υπουργοί, όχι μόνο ο Οικονομικών, αλλά και οι Οικονομικών Σχέσεων, Ενέργειας και Εξωτερικών, γιατί το εύρος των μεταρρυθμίσεων είναι μεγάλο».

«Πρότεινα πως θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο» αποκάλυψε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ έρχονται σε αντίθεση με τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του συνέντευξη στο Star, όπου υποστήριξε ότι η απόφαση για βελτίωση της ομάδας διαπραγμάτευσης είχε ληφθεί πριν από το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

 

ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!

 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η επιθυμητή συμφωνία με τους δανειστές, ο επικεφαλής του Eurogroup σχολίασε ότι αυτό δεν θα ήταν και τόσο καλή ιδέα.

«Θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν το χρόνο για κάτι τέτοιο» είπε.

SHARE