Κυβέρνηση: Ο Ξηρός θα κρατείται κατ’ οίκον με «βραχιολάκι», δεν τον απελευθερώνουμε!

αρχείο λήψης (2)

Η κυβέρνηση απαντά στο σκληρό τελεσίγραφο του πρεσβευτή των ΗΠΑ τονίζοντας ότι ο Ξηρός έχει αναπηρία σε ποσοστό 98%. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών. Επισημαίνεται πως η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για τις συνθήκες κράτησης του Ξηρού.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Ντέιβιντ Πιρς.

Όμως, όπως υπογραμμίζουν, ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών, ενώ σημειώνουν ότι η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το ίδιο ισχύει στο σύνολο των ευνομούμενων κρατών του κόσμου και υποστηρίζουν πως πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι στη νομοθεσία δεν πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις και δεν πρέπει να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, με βάση το νόμο που ψηφίζεται μια ορισμένη κατηγορία κρατουμένων -και αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%- η ποινή τους μετατρέπεται σε κράτηση κατ’ οίκον με «βραχιολάκι».

Ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό, σημειώνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, αναφέροντας, ωστόσο, ότι και αυτός, όπως και άλλοι κρατούμενοι, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ’ οίκον κράτηση με «βραχιολάκι».

Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι ο  Ξηρός πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%, σημειώνοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού και υποστηρίζοντας πως η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος.

Τέλος, οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι ο υπουργός των ΗΠΑ, κ. Κέρι πράγματι τηλεφώνησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για τον Σάββα Ξηρό.

Όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός του εξήγησε το νόμο, ότι δεν αφορά τον Σ. Ξηρό, και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα, προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών, ενώ του εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν.

SHARE