Κουρουμπλής: Σύσταση ειδικής επιτροπής για τα φάρμακα υψηλού κόστους

ImageHandler

Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας κ. Π. Κουρουμπλής και ο πρόεδρος του Συνδέχμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κ. Πασχάλης Αποστολίδης συμφώνησαν ότι κοινός στόχος τους είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών σε ένα ασφαλές σύστημα υγείας αποφασίζοντας τη σύσταση ειδικής Τεχνικής Επιτροπής για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), γνωστά και ως ακριβά φάρμακα που προορίζονται για σοβαρότατες νόσους.

Το θέμα των ΦΥΚ και η σύσταση της ειδικής επιτροπής είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως τόνισαν, δεδομένου ότι πρόκειται για φάρμακα αναγκαία για σημαντικό αριθμό ασθενών, ενώ την ίδια στιγμή έχουν ιδιαίτερο δημοσιονομικό ενδιαφέρον λόγω υψηλού κόστους για τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία.

Τα ΦΥΚ είναι σκευάσματα που χορηγούνται μετά από νοσοκομειακή διάγνωση και ενδονοσοκομειακή αρχική χορήγηση, αλλά συνεχίζουν να λαμβάνονται και εκτός νοσοκομείου (πχ καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας κα).

Το 2014 η προϋπολογισθείσα δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα «ακριβά φάρμακα» ήταν 650 εκατ. ευρώ. Η τελική δαπάνη ανήλθε σε περίπου 860 εκατ. ευρώ, καθώς τα νοσοκομεία αδυνατούσαν να προμηθευτούν και να χορηγήσουν τα φάρμακα αυτά στους ασφαλισμένους.

SHARE