Κομισιόν σε Τουρκία: Βίζα μόνο όταν εκπληρώσετε όλα τα κριτήρια

κομισιον

Η ΕΕ θα καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες, όταν η Τουρκία εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια υπενθύμισε σήμερα η Κομισιόν, δια στόματος της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Μίνα Αντρέεβα.

Η κίνηση αυτή από πλευράς Κομισιόν, είναι η απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις απειλές Ερντογάν για ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό αν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες για κατάργηση της βίζας για την Ε.Ε. για τους Τούρκους πολίτες.

Συγκεκριμένα, η κ. Αντρέεβα, κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό μπορεί να καταρρεύσει αν η ΕΕ δεν τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας που αφορά στην κατάργηση της βίζας, παρέπεμψε σε σημερινή συνέντευξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στη γερμανική Tagesspiegel.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Γιουνκέρ στην Tagesspiegel, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν σαφής από την αρχή: η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει το σύνολο των 72 προϋποθέσεων για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

Και αυτό «δεν είναι εκβιασμός», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ τονίζει ότι η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση.

«Η πραγματικότητα απαιτεί τη συνεργασία με τους γείτονές μας. Όχι επειδή μας αρέσουν ιδιαιτέρως οι κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν. Δεν θα ήταν άλλο ανεκτή μια παθητική στάση, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν στο Αιγαίο, με τους διακινητές να συνεχίζουν τη δουλειά τους. Η συμφωνία με την Τουρκία έγινε για να σταματήσει όλο αυτό. Η συνείδησή μου είναι καθαρή» αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Η κ. Αντρέεβα, ερωτηθείσα αν η Επιτροπή διαθέτει «σχεδιο Β», σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, επανέλαβε ότι η Επιτροπή έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το προσφυγικό, μέρος του οποίου είναι και η συμφωνία με την Τουρκία.

SHARE