Κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ – Motor Oil για το φυσικό αέριο της Κύπρου

Τους τέσσερις μνηστήρες για την «ενδιάμεση λύση» παροχής φυσικού αερίου στην Κύπρο, έδωσε στο φως της δημοσιότητας ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, μεταξύ των οποίων και η κοινοπραξία των ελληνικών ομίλων του τομέα της ενέργειας, των πετρελαίων και φυσικού αερίου Μυτιληναίος (μέσω της ΜΕΤΚΑ) και Motor Oil.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τέσσερις μνηστήρες είναι:

1. Η ολλανδική Vitol, ένας από τους διεθνείς κολοσσούς στον τομέα, η οποία είναι ένας εκ των βασικών μετόχων στο τερματικό υγρών καυσίμων στο Βασιλικό της VTTI. Όπως είναι γνωστό, η Vitol είχε συμμετάσχει και στην προηγούμενη διαδικασία «ενδιάμεσης λύσης» όπου κατετάγη δεύτερη. Ως ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της Vitol κρίνεται το γεγονός ότι έχει κατασκευασμένη -ως μέρος του τερματικού υγρών καυσίμων- μέρος της υποδομής που θα χρειαστεί για την «ενδιάμεση λύση». Πρόκειται για τον βραχίονα πρόσδεσης της μονάδας αποθήκευσης και αποϋγροποίησης, κόστους δεκάδων εκατομμυρίων, που προφανώς δεν το υπολογίζει για απόσβεση, οπότε προσφέρει καλύτερη τιμή.

2. Η κοινοπραξία C Gas (Cyprus Gas) με κύριο άξονά της τον κρατικό κολοσσό του Αζερμπαϊτζάν SOKAR, που αποτελεί τον πλέον ραγδαία εξελισσόμενο παίκτη στο φυσικό αέριο παγκόσμια. Αποτελείται από τις εταιρείες που κέρδισαν τον ανάλογο διαγωνισμό για παροχή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή της Μάλτας. Μεταξύ αυτών μεγάλη εταιρεία του Καζακστάν, επενδυτικός όμιλος με έδρα τη Μάλτα και εξειδικευμένος τεχνικός οίκος, με στελέχη που έχουν άριστη γνώση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής «4» και «5» στο Βασιλικό. Τόσο η τεχνολογία αποθήκευσης και αποϋγροποίησης που χρησιμοποιούν όσο και το γεγονός ότι θα μπορούν να διακινούν μεγαλύτερες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου για εξυπηρέτηση ταυτόχρονα της Μάλτας και της Κύπρου, είναι κάποιοι από τους «άσους» στο μανίκι
της κοινοπραξίας.

3. H κοινοπραξία των ελληνικών ομίλων του τομέα της ενέργειας, των πετρελαίων και φυσικού αερίου Μυτιληναίος (μέσω της ΜΕΤΚΑ) και Motor Oil. Η ΜΕΤΚΑ είναι εταιρεία που αναπτύσσεται στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, με ιδιαίτερη εξειδίκευση σε υψηλής απόδοσης μονάδες φυσικού αερίου, με τεχνολογία Συνδυασμένου Κύκλου. Η Motor Oil είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες καυσίμων στην Ελλάδα, ανήκει στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, διαθέτει το Διυλιστήριο Κορίνθου, πρατήρια και σειρά θυγατρικών μεταξύ των οποίων κάποιες ειδικεύονται στο φυσικό αέριο.

4. Η εταιρεία που με την υποβολή προσφοράς τη Δευτέρα στη ΔΕΦΑ για την «ενδιάμεση λύση» αποτελεί την κύρια έκπληξη του διαγωνισμού, για πολλούς λόγους -μεταξύ των οποίων και πολιτικούς αλλά και ευρύτερους στο θέμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της περιοχής μας- είναι η γνωστή μας ισραηλινή Delek. Στην προσφορά που υποβλήθηκε, συμμετέχει και η θυγατρική της Avner. Η πρόταση των ισραηλινών Delek – Avner, που συμμετέχουν στα δικαιώματα του Τεμαχίου 12 όπως και των Ταμάρ και Λεβιάθαν μαζί με τη Noble, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει ο «Φ», αφορά λύση παροχής φυσικού αερίου απευθείας με αγωγό προς το Βασιλικό, ενδεχομένως από το «Αφροδίτη» ή το Ταμάρ.

SHARE