Κατηγορείται για λογοκλοπή ο Π. Κρούγκμαν – Τι απαντά ο νομπελίστας οικονομολόγος

Krugman  Paul (me simaia EE)_225xΟ νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, κατηγορείται ότι έκλεψε ιδέες ενός καθηγητή οικονομικών του UCLA, του Roger Farmer, σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post.

«Ίσως να διαβάσετε ορισμένες από τις πρόσφατες εργασίες μου», ανέφερε σε ανοικτή του επιστολή προς τον Krugman στις 13 Αυγούστου ο Farmer. «Ίσως και όχι. Συμπεραίνω πως μπορεί να τις γνωρίζετε αφού οι στήλες σας συχνά επιλέγουν θέματα που καθρεφτίζουν τα δικά μου γραπτά, συνήθως μία ή δύο ημέρες αφότου δημοσιευθούν. Ίσως όλα αυτά να οφείλονται στη νεράιδα της σύμπτωσης».

Ο Farmer ισχυρίζεται ότι είχε προηγουμένως αποσιωπήσει τις «πνευματικές διαφωνίες» του με τον Krugman, όμως έγραψε πως αποφάσισε να τις δημοσιοποιήσει όταν ο Krugman φάνηκε να χρησιμοποιεί ιδέες από μία από τις πρόσφατες εργασίες του Farmer χωρίς να κάνει σωστές αναφορές στις πηγές. Το εν λόγω άρθρο του Farmer, που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο από το National Bureau of Economic Research, ασκούσε κριτική σε μια θεωρία που σχετίζεται με τις δομές της αγοράς εργασίας και με τα ποσοστά ανεργίας.

Η απάντηση Krugman

Πέντε ημέρες αργότερα, ο Krugman απάντησε στον Farmer μέσω ανάρτησης στο blog του στους New York Times: «Η αλήθεια είναι πιο λυπηρή» από οποιαδήποτε κατηγορία για λογοκλοπή. «Δεν έχω διαβάσει τίποτα δικό του. Δοκίμασα μερικές φορές, όμως το βρήκα πολύ δύσκολο να εμβαθύνω και εγκατέλειψα – και αρκετοί άλλοι οικονομολόγοι με τους οποίους έχω μιλήσει είχαν την ίδια αντίδραση».

SHARE