Καταιγισμός δηλώσεων για τις ευθύνες περί αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ- Στα ύψη η αντιπαράθεση

Συνεχίζεται το κύμα δηλώσεων για το θέμα της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με τον Πάνο Σκουρλέτη να αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός είναι ήδη καμένος και ζητά να διευρυνθεί εμπλοκή του Βενιζέλου. Δεν υπάρχουν στοιχεία για ποινικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου, λέει ο Κ. Μητσοτάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης και προετοιμάζει νέα πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών και άλλων πολιτικών προσώπων, πλην του κ. Παπακωνσταντίνου.

«Η επιλογή να καεί ο ήδη καμένος Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι μια επιλογή εκτόνωσης» είπε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την κατάθεση πρότασης των τριών κυβερνητικών εταίρων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ. Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει στο κάδρο των ευθυνών και τους κυρίους Βενιζέλο-Παπανδρέου, ενώ τόνισε ότι πολιτικές ευθύνες έχει και ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει το απόγευμα για να διαμορφώσει την τελική του πρόταση την οποία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες.

Αναφερόμενη στην πρόταση που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε ότι θα συμπεριληφθούν όλοι όσοι έχει προκύψει ότι είχαν εμπλοκή στην υπεξαγωγή του εγγράφου και δεν το χρησιμοποίησαν αρμοδίως. Τόνισε ότι δεν κάνει καμία προαναγγελία και η απάντηση θα ανακοινωθεί θεσμικά, αλλά απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι αναφέρεται στους κυρίους Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο.

«Η φοροδιαφυγή δεν πρέπει να περιοριστεί στον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά να τεθούν παράμετροι για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό» τόνισε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε δεν υπάρχουν στοιχεία για ποινικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αλλά έχει πολιτικές ευθύνες καθώς δεν περιόρισε την φοροδιαφυγή.

Για τον Φίλιππο Σαχινίδη, είπε ότι αν και εξετάστηκε από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δεν απάντησε σε καμία ερώτηση και κατηγόρησε τον πρόεδρο της επιτροπής Τάσο Νεράντζη ότι δεν την άφησε να κάνει ερωτήσεις (κάτι που αρνήθηκε ο κ. Νεράτζης, λέγοντας ότι ρωτούσε για τρίτη φορά κάτι που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό).

Για τον Γιάννη Στουρνάρα είπε «περιμένουμε απάντηση, γιατί δεν έκανε τίποτα επί τρεις μήνες για την ανάκτηση της λίστας», σημειώνοντας ότι οι τρεις μήνες είναι χρόνος παραγραφής.

Αυτή την χρονική στιγμή διερευνώνται ποινικές ευθύνες και για να στοχοποιηθεί κάποιο πρόσωπο πρέπει να υπάρχουν επαρκή στοιχεία σημείωσε ο Νίκος Τσούκαλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ.Προσθεσε οτι οι ευθύνες εντοπίζονται προς στιγμήν στο πρόσωπο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Είπε ακόμη ότι όταν θα αρχίσει η προανακριτική επιτροπή ουσιαστικά θα επιτελεί χρέη εισαγγελέα πλημμελειοδικών και η εξέταση θα επεκταθεί και στους ισχυρισμούς όλων των εμπλεκομένων.

Ενδεικτική των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, στην οποία αναφέρεται πως «ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ότι ο κ. Βενιζέλος παρακρατούσε στο σεντούκι του επί μήνες τη λίστα, πως ο κ. Παπανδρέου γνώριζε για την ύπαρξη της και την μη αξιοποίηση της και πως ο κ. Στουρνάρας σύρθηκε στο να αναζητήσει την αυθεντική λίστα κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή ύστερα από τρείς ολόκληρους μήνες».

Η Κουμουνδούρου βάζει πλέον σχεδόν ξεκάθαρα στο κάδρο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών και του Γιώργου Παπανδρέου. Σε δηλώσεις του στον τ/σ Mega ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε ότι για τον πρώην πρωθυπουργό προκύπτουν πολιτικές, όχι όμως ποινικές ευθύνες.

SHARE