«Καμίνη, κανένας τοίχος δεν θα μείνει»…

Τα συνεργεία του Δήμου Αθήνας σε συνεργασία με εθελοντές έχουν εξαπολύσει εκστρατεία καθαρισμού ιστορικών δρόμων της Αθήνας από τα άναρχα γκράφιτι, με εντολή του Δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίμη.

Η επιχείρηση αυτή έχει εξελιχθεί σε ένα νέο είδος …αστικού αντάρτικου αφού συχνά, την επόμενη μέρα μετά από κάποιον καθαρισμό, οι τοίχοι είναι πάλι διάσπαρτοι από σχέδια ή συνθήματα.

Μάλιστα, οι “γκραφιτάδες” …αφιέρωσαν σύνθημα σε φρεσκοκαθαρισμένο: «Καμίνη, κανένας τοίχος δεν θα μείνει». Ο δήμαροχος ανέλαβε να απαντήσει προσωπικά, μέσω του facebook, ως εξής:

«Λένε πως στη ρωμαϊκή αρχαιότητα, η δημοφιλία ενός πολιτικού προσώπου μετριόταν και από το πόσο συχνά αναφέρονταν το όνομά του στα γκράφιτι στους τοίχους της Ρώμης, ακόμα κι αν η αναφορά είχε αρνητικό πρόσημο. Με την έννοια αυτή δεν έχω παράπονο… Μόνο που σήμερα δεν ζούμε στην αρχαία Ρώμη αλλά σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία όπου η πολιτικοποίηση γίνεται με διαφορετικούς όρους και ο δημόσιος χώρος αναγνωρίζεται ως αγαθό που κάθε αιρετή αρχή οφείλει να προστατεύει.

Η εγκατάλειψη του Κέντρου, τα κλειστά καταστήματα, οι ανεπαρκείς κρατικές δομές δεν είναι οι πραγματικές αιτίες της κακής εικόνας της πόλης, είναι συμπτώματα. Βασική αιτία είναι η άρνησή μας ν’αποδεχτούμε ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον ρυπαίνει, να τον οικειοποιείται ή να τον καταστρέφει.

Είμαι βέβαιος ότι αυτή την άποψη την συμμερίζεται η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης γιαυτό και υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την εκστρατεία για τον ευπρεπισμό των όψεων των κτηρίων στις ιστορικές οδούς του Κέντρου.

Χθες ανεβάσαμε σ’αυτή τη σελίδα ένα βίντεο που δείχνει καθαρά την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος. Μια μέρα μετά την αποκτάσταση του κτηρίου στη γωνία των οδών Αθηνάς και Ερμού, κάποιος έγραψε στον φρεσκοβαμμένο τοίχο το γκράφιτι που βλέπετε στη φωτογραφία. Μια ώρα μετά το είχαμε σβύσει. Και θα το σβύσουμε ξανά και ξανά και όσες φορές χρειαστεί μέχρι να γίνει αντιληπτό η πλειοψηφία πλέον δεν ανέχεται κάποιες συμπεριφορές.

Ξέρω ότι έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά, αναγνωρίζω τα λάθη μας και τις παραλείψεις μας, όμως, το μέγεθος του εγχειρήματος δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα η αιτία ν’ακινητοποιηθούμε αλλά οι μικρές νίκες που έχουμε πετύχει σε διάφορους τομείς έγινε η κινητήριος δύναμη για να επιχειρούμε όλο και μεγαλύτερα, όλο και περισσότερα, όσα δηλαδή αξίζουν σ’αυτή την πόλη.

Σας ευχαριστώ που υποστηρίζετε την εκστρατεία καθαριότητας και διαδίδετε το μήνυμά της.»

SHARE