Κακό μπελά με την Ελλάδα βρήκαν οι Γερμανοί – Το ντιμπέιτ, το κούρεμα και το νέο “όχι” του Σόιμπλε

 

Τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα προανήγγειλε  η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο  προεκλογικό ντιμπέιτ με τον αντίπαλό της  Πέερ Στάινμπρουκ,  επισημαίνοντας ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα ή τι ύψους θα είναι η βοήθεια. Υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, τάχθηκε ο υποψήφιος καγκελάριος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών  και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα «σε θανατηφόρα δόση», αλλά και μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Για νέο «κούρεμα» μετά τις εκλογές μιλά η FAZ

Ανάμεσα στα γερμανικά δημοσιεύματα ξεχωρίζει κανείς άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), που εκτιμά πως  μετά τις εκλογές, έρχεται νέο «κούρεμα» του χρέους για την Ελλάδα.

Στο οικονομικό ένθετο της εφημερίδας γίνεται εκτενής αναφορά στην άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να εκχωρήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης της δημόσιας ιδιοκτησίας σε εταιρεία holding με έδρα το Λουξεμβούργο. Ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν είπε ότι επρόκειτο για μια «ιδέα που κυκλοφόρησε», αλλά -όπως ανέφερε ο χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Μπαρτλ, ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού- σημασία στο τέλος έχει τι θα πει η Τρόικα σε αυτές τις σκέψεις.

Ο σχολιαστής της ίδιας εφημερίδας επικρίνει το ελληνικό «όχι» και το ερμηνεύει ως παγίδα, μέσα στην οποία έχουν πέσει από καιρό οι ευρωδιασώστες. Σχολιάζει επίσης δυσμενώς τον αυτοέπαινο, όπως χαρακτηρίζει, της ελληνικής κυβέρνησης, επειδή συμφώνησε με τους εφοπλιστές να πληρώνουν φόρους.

«Σαν να επρόκειτο για χάρη απέναντι στις δανείστριες χώρες το ότι επιτέλους οι πραγματικοί πολυεκατομμυριούχοι θα δώσουν τον οβολό τους» γράφει ο σχολιαστής της.

«Με τον τοπικό πρωθυπουργό της Έσσης και αντιπρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Φόλκερ Μπουφιέ διέρρευσε μια ακόμη σταγόνα αλήθειας προς τους Γερμανούς φορολογουμένους, όταν είπε ότι τα “δάνεια” προς την Αθήνα θα μπορούσαν να επιμηκυνθούν και να γίνουν πιο φτηνά. Μετά τις εκλογές θα έρθει η μεγάλη αποκάλυψη, το κούρεμα χρέους, όπως κι αν το αποκαλεί κανείς».

Νέο «όχι» σε κούρεμα του ελληνικού χρέους από τον Σόιμπλε

Μετά το ντιμπέιτ σειρά είχε σήμερα η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου για να συζητήσει το ελληνικό θέμα. Στην κλειστή συνεδρίαση συμμετείχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα ενώπιον της επιτροπής προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε ρητά ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου οικονομικής βοήθειας θα συζητηθεί στα μέσα του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες μελών της επιτροπής, η οποία συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Σόιμπλε υπολογίζει το ύψος αυτού του δανείου στα 4 με 4,5 δισ. ευρώ.

Όπως υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση, οι ανάγκες αυτές προκύπτουν κατά κύριο λόγο, επειδή «τα κέρδη από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν επέφεραν ακριβώς αυτά τα αποτελέσματα που είχαν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Ενημερώνομαι όμως από τα μίντια ότι το τρίτο τρίμηνο η Ελλάδα έχει κάνει αισθητή πρόοδο. Για αυτό ας περιμένουμε την επόμενη έκθεση της Τρόικας».

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

SHARE