Η πρόταση του Α. Τσίπρα στην ΠΟΕ-ΟΤΑ για να αρθεί το αδιέξοδο

Πρόταση τεσσάρων σημείων κατέθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Η απάλειψη των ορίων ηλικίας, η επιπλέον μοριοδότηση για τους υφιστάμενους συμβασιούχους, 2.500 μόνιμες προσλήψεις και η πολιτική δέσμευση ότι η αποκομιδή απορριμμάτων θα γίνεται από τους δήμους και όχι από ιδιώτες, είναι οι άξονες της κυβερνητικής πρότασης.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Γραφείου του Πρωθυπουργού κατά διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησης συζητήθηκαν νέες προτάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στη σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο, κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

Επίσης, όπως σύμφωνα με το δελτίο τύπου κατέστη σαφές, οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, αποτελούν τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου η συνάντηση των δυο πλευρών, έγινε σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν τόσο οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας των δήμων όσο και το πώς θα αποφευχθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, λόγω της μη αποκομιδής των απορριμμάτων.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιας Νίκος Τράκας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έκανε νέες προτάσεις τις οποίες θα αξιολογήσει σε περίπου μια ώρα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οι συνδικαλιστές απέφυγαν να πάρουν θέση για τη στάση που θα κρατήσουν σε σχέση με τις κινητοποιήσεις, ωστόσο οι περισσότεροι έκαναν λόγο για θετική εξέλιξη.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού «ο κ. Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε πρόσκληση στους εκπροσώπους της ΠΟΕ – ΟΤΑ για συνάντηση την Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 και ώρα 10 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών, αφού απέτυχε να βρει μια συμβιβαστική λύση,  έκανε γνωστό ότι πιθανότατα την Τρίτη θα ψηφιστεί η διάταξη για τους συμβασιούχους. Μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ανέφερε ότι στο τραπέζι βρέθηκε η τροπολογία με τις ενσωματωμένες βελτιώσεις που έγιναν μετά από επισημάνσεις εκ μέρους των εργαζομένων στα ζητήματα της μοριοδότησης και του ορίου ηλικίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη ο Υπουργός παρείχε κατηγορηματικές δεσμεύσεις για τους συμβασιούχους, μέσω νομοθετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και δεσμεύτηκε πως αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης.

Υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων. Επιπρόσθετα, τον ενημέρωσε ότι το αίτημα της ΚΕΔΕ και των εργαζομένων, περί ειδικής πρόβλεψης μοριοδότησης των συμβασιούχων σε διαγωνισμούς προσλήψεως μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες που θα γίνουν, συμπεριλαμβάνεται στη νομοθετική διάταξη.

Όσον αφορά στο θέμα που έθεσε η ΚΕΔΕ, σχετικά με το ισχύον απαγορευτικό όριο ηλικίας των 45 ετών στους διαγωνισμούς αυτούς, διαβεβαίωσε ότι θα προβλεφθεί να υπάρξει εξαίρεση, ώστε να γίνει δυνατή και η πρόσληψη ατόμων άνω των 45.

 

ΤΟ ΠΡΩΙ

Σε αδιέξοδο είχε καταλήξει η προσπάθεια το μεσημέρι της Δευτέρας να υπάρξει μια λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών

«Οι μάσκες έπεσαν. Αφού μας αποκάλεσε μαϊντανούς των καναλιών μέσα σε 5 λεπτά είχε άποψη για την πρόταση μας» δήλωσε  ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Π.Σκουρλέτη.
Ο κ. Τράκας χαρακτήρισε, ακόμα, ανίκανο τον υπουργό Εσωτερικών να διαχειριστεί το μεγάλο ζήτημα που δημιούργησε μαζί με την Όλγα Γεροβασίλη, τον Χριστόφορο Βερναρδάκη και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» την πρόταση της ομοσπονδίας εργαζομένων στους ΟΤΑ.


«Η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν μπορεί να σταθεί. Για πάρα πολλούς λόγους. Υπάρχει προσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει ένα ολόκληρο σκεπτικό, δεν μπορείς να τα αψηφείς όλα αυτά. Δεν μπορείς να καταθέτεις προτάσεις, απλά και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Δεν είναι αλήθεια ότι απορρίψαμε τις προτάσεις μέσα σε πέντε λεπτά. Ξεκινήσαμε να κάνουμε μια αναλυτική παρουσίαση των αντιρρήσεών μας, με τις πρώτες αντιδράσεις, αμέσως σηκώθηκαν και έφυγαν»
, δήλωσε στις κάμερες ο Πάνος Σκουρλέτης.
Οι συμβασιούχοι, στο άκουσμα αυτών των δηλώσεων του υπουργού, εξοργίστηκαν και επιχείρησαν να μπουν  στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος.