Κάμερον: Η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει περαιτέρω αναταραχή

cameron

Ενώπιον αμερικάνικου ακροατηρίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει περαιτέρω αναταραχή, διότι το κοινό νόμισμα έχει προκαλέσει δεκαετίες χαμένης ανάπτυξης σε ορισμένες χώρες, όπως γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο και την Daily Telegarph.

Στην πρώτη ομιλία μετά την παραίτησή του εξαιτίας της επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016, ο Κάμερον υποστήριξε ότι με το ευρώ θα υποφέρουν ακόμα περισσότερο οι πιο αδύναμες οικονομίες, επειδή η Ευρώπη δεν έχει ένα ενιαίο φορολογικό σύστημα.

“Βλέπω περισσότερα προβλήματα στο μέλλον” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στους φοιτητές Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

“Δεν δουλεύει (το ευρώ) έτσι όπως ήταν ο αρχικός σκοπός του και αρκετές χώρες θα βιώσουν δεκαετίες χαμένης ανάπτυξης” εξήγησε το σκεπτικό του.

Ο Κάμερον υπεραμύνθηκε της επιλογής του να πάει σε δημοψήφισμα, στο οποίο η παραμονή στην ΕΕ έχασε με 52% – 48% από το Brexit, διότι το συγκεκριμένο θέμα της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση “δηλητηρίαζε” για πάνω από 40 χρόνια την πολιτική σκηνή της Βρετανίας.

Είναι η πρώτη φορά που ο Κάμερον, o οποίος γράφει και βιβλίο, τοποθετήθηκε δημόσια σε ένα δυτικό κράτος, μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα και τη νίκη του Trump στις αμερικάνικες εκλογές.

Η ψήφος υπέρ του Brexit και οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έδειξαν ότι η Δύση πρέπει να αποδεχτεί τη διεθνή δυσαρέσκεια για την επίδραση της παγκοσμιοποίησης στους φτωχότερους, που απαιτεί μία προσπάθεια διόρθωσης από τους πολιτικούς ηγέτες, ήταν συνοπτικά η κεντρική ιδέα όσων είπε ο Κάμερον.

Κατηγόρησε αυτή την άνοδο του λαϊκισμού για το τέλος της πολιτικής του καριέρας και προέβλεψε ότι οι δημοκρατικές κυβερνήσεις θα ανταποκριθούν προσφέροντας περισσότερη βοήθεια σε ανθρώπους που αισθάνονται παραμελημένοι.

SHARE