ΚΥΠΡΟΣ: Το ΑΚΕΛ ετοιμάζει…χουνέρι στην Τρόικα – Σύμβουλος και ο Κ.Λαπαβίτσας

Ολοκληρωμένη πρόταση για λύση στα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας εκτός Τρόικας ετοιμάζει το ΑΚΕΛ και σε αυτή την πορεία βρίσκεται σε συνεννόηση κυρίως με το ΚΣ ΕΔΕΚ αλλά και άλλα πολιτικά κόμματα όπως το ΔΗΚΟ, τους Οικολόγους και το ΕΥΡΩΚΟ, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ο ίδιος έστειλε επίσης το μήνυμα πως αν δεν πειστεί η κυβέρνηση δεν μπορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εφαρμόσουν την οποιαδήποτε πρόταση, προσθέτοντας πως έχει επίσης τεράστια σημασία να πεισθεί και η πλειοψηφία των πολιτών.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμη πως «το πώς αντιλαμβάνομαι εγώ να λειτουργήσουμε, όταν θα έχουμε έτοιμη την πρόταση, και σε συνεννόηση με τα άλλα πολιτικά κόμματα, είναι ότι  θα πρέπει να ζητήσουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ξεκαθάρισε επίσης πως αν τελικά η πρόταση υποστηριχτεί, τότε η Κυβέρνηση δεν θα έχει επιλογές, αφού όπως είπε, «είτε θα πρέπει να την εφαρμόσει ή να παραιτηθεί και να αναλάβουν κάποιοι άλλοι να την εφαρμόσουν».
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για το σκοπό αυτό το κόμμα του έχει φέρει δύο κορυφαίους καθηγητές, τον Χάισε Φλάσπε πρώην Υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, επί κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών, και τον Κώστα Λαπαβίτσα Ελλαδίτη που εργάζεται για πολλά χρόνια στο Λονδίνο  και είναι κορυφαίος για τα  χρηματοπιστωτικά ζητήματα. 
Ο κ Κυπριανού ανέφερε ακόμη πως το ΑΚΕΛ ετοιμάζει και προτάσεις ανακουφιστικού χαρακτήρα για τους πολίτες αυτή την περίοδο. Είπε πως 80%- 100% των επιχειρήσεων  του τόπου έχουν επηρεαστεί από τις εξελίξεις  και κάποιες εξ αυτών κινδυνεύουν με κλείσιμο.  Πρέπει, είπε, να διαμορφώσουμε προτάσεις για τέτοια μέτρα, έτσι ώστε να συμβάλουμε στο να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και σιγά –  σιγά να ξεκινήσουν να λειτουργούν.
Είπε πως το ΑΚΕΛ  κατέθεσε πρόταση νόμου στην Βουλή για να μην επιτραπεί η εκποίηση την πρώτης κατοικίας, προσθέτοντας πως στην συμφωνία “προνοείται και η εκποίηση των πρώτης κατοικίας, αν είναι υποθηκευμένη, και δεν αποπληρώνονται τα δάνεια”.
SHARE