ΚΥΠΡΟΣ: Μαζικές αγωγές μικρών επιχειρήσεων κατά των τραπεζών

Οι δικηγόροι του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτούμενων (ΣΥΜΕΑ) Κύπρου, ξεκίνησαν μαζικές αγωγές κατά των τραπεζών για υπερχρεώσεις σε δάνεια, τρεχούμενους λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες.

«Από σήμερα έχουν πιάσει δουλειά οι δικηγόροι με τους οποίους έχουμε συμφωνήσει, σε σχέση με την καταχώρηση αγωγών εναντίον όλων των αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων (ΑΠΙ) για όλες τις παράνομες διαχρονικά επιπρόσθετες χρεώσεις που επέβαλλαν στα δάνεια, στους τρεχούμενους λογαριασμούς, σε πιστωτικές κάρτες και όχι μόνο, χρεώσεις που ζητούμε κατ` αρχήν να αφαιρεθούν έτσι ώστε να διαφανεί ποιο είναι το πραγματικό υπόλοιπο του κάθε λογαριασμού», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΣΥΜΕΑ Σταύρος Αλαμπρίτης.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού εξήγησε ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν όλες οι παράνομες επιπρόσθετες χρεώσεις έτσι ώστε τα υπόλοιπα να τύχουν μιας σωστής αναδιάρθρωσης – αναχρηματοδότησης, κάτι το οποίο, όπως σημείωσε, θα βοηθήσει όχι μόνο τους δανειολήπτες αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες.

Ο κ. Αλαμπρίτης ανέφερε ακόμη πως με την καταχώρηση αγωγής μπλοκάρεται επίσης η δυνατότητα εκποίησης για όσο διάστημα διαρκέσει η νομική διαδικασία. «Δεν μπορεί να προχωρήσει καμιά εκποίηση όταν υπάρχει νομική διαδικασία σε εξέλιξη», σημείωσε, εξηγώντας πως ακόμη και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, με αυτό τον τρόπο καθίσταται ανενεργό, καθώς εφόσον εκκρεμεί αγωγή αμφισβήτησης του υπολοίπου που παρουσιάζουν οι τράπεζες, δεν μπορεί να προχωρήσει η όποια εκποίηση.

Ο κ. Αλαμπρίτης δήλωσε ακόμη ότι καθημερινά καταχωρούνται αγωγές αναφέροντας μάλιστα ότι αρκετά επιπρόσθετα δικηγορικά γραφεία επέδειξαν ενδιαφέρον να συμβληθούν με το Σύνδεσμο, καθώς «μιλούμε για πολλές δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις που θα προχωρήσουν».

Ανέφερε, τέλος, ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις περιπτώσεις δανείων που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα και τρεχούμενων λογαριασμών που βρίσκονται σε υπέρβαση, περιπτώσεις, όπως εξήγησε για τις οποίες οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν νομικά απαιτώντας εκποιήσεις.

SHARE