ΚΥΠΡΟΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: «Σφίγγει ο κλοιός για Δημητριάδη»

Ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί φέρεται πως δέχεται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, ύστερα και από την χθεσινή απόφαση του προέδρου της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη να αναστείλει την ανάκληση του διορισμού του υποδιοικητή της ΚτΚ, Σπ.Σταυρινάκη, έμπιστου συνεργάτη του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Ο ίδιος ο διοικητής έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις σε αρκετές επιτροπές της βουλής. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνέλθουν σήμερα στη βουλή, για να συζητήσουν, όπως φαίνεται, την έναρξη διαδικασίας σε βάρος του διοικητή.

Ο κυπριακός Τύπος κάνει λόγο για “κλοιό που σφίγγει” για τον κεντρικό τραπεζίτη:

«Πόρτα εξόδου για διοικητή» είναι ο τίτλος του «Φιλελεύθερου», «Η βουλή “κουρεύει” σήμερα το διοικητή» υπογραμμίζει η εφημερίδα «Πολίτης», «Πυρά από όλους δέχεται ο διοικητής» γράφει η «Σημερινή» ενώ «Σφίγγει ο κλοιός για Δημητριάδη» αναφέρει η «Αλήθεια».

Χθες, θέμα τάξης και διαφαινόμενες ευθύνες για παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με Κατάθεση Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή, από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, έθεσε ο ΔΗΣΥ, δια του βουλευτή του Πρόδρομου Προδρόμου.

Πλέον, όλα τα κόμματα της Κύπρου ζητούν την παραίτητησή του καθώς θεωρείται υπεύθυνος για την έκτακτη ρευστότητα των 9,5 δις ευρώ που συσσώρευσε η Λαϊκή, για τη μεταφορά της στην Τράπεζα Κύπρου αλλά και για τα εξοντωτικά – για τους ανασφάλιστους καταθέτες των δύο τραπεζών – διατάγματα που εκδόθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό πως τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ) κάνουν λόγο ακόμα και για ποινικές ευθύνες κατά του κ.Δημητριάδη, με το επιχείρημα ότι παραπλάνησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον Πρόεδρο της Βουλής.

SHARE