ΚΥΠΡΟΣ – ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Υπέρ ευρώ, μνημονίου, Αναστασιάδη οι πολίτες

Προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα του Μνημονίου και αποδεχόμενη τη λύση αυτή ως τη μοναδική για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου, εμφανίζεται η κοινωνία σε δημοσκόπηση της εφημερίδας «Σημερινή». Οι χειρισμοί του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην οικονομία αποτιμώνται μάλλον θετικά, ενώ η δημοτικότητα του παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση και με τους άλλους αρχηγούς.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης τη μεγαλύτερη ευθύνη για την είσοδο της Κύπρου στο μνημόνιο φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση και ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

Τη θέση αυτή εκφράζει ποσοστό 57,8% των πολιτών, ενώ ελάχιστοι (4,7%) επιρρίπτουν την ευθύνη στην παρούσα κυβέρνηση και στον Νίκο Αναστασιάδη. Ένα 14,9% καταλογίζουν τη μεγαλύτερη ευθύνη στις τράπεζες, ενώ μόλις το 5,4% θεωρούν ότι ευθύνεται η Κεντρική Τράπεζα.

Θετικό πρόσημο παίρνουν οι χειρισμοί του Ν.Αναστασιάδη στην οικονομία.

Την έγκριση του μνημονίου από τη Βουλή επικροτεί η πλειοψηφία των πολιτών, με ένα 58,2% να δηλώνει ότι συμφωνεί με τη συγκεκριμένη απόφαση. Αντιθέτως, 32,6% εκφράζει τη διαφωνία του, θεωρώντας  λανθασμένη επιλογή την ένταξη της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης.

Επίσης, η πλειοψηφία (55,8%) πιστεύει ότι ορθώς δεν διενεργήθηκε δημοψήφισμα για το μνημόνιο.

Μόλις δύο στους δέκα πολίτες (20,1%) ενστερνίζονται την προοπτική εγκατάλειψης του ευρώ, σε αντίθεση με το 69,2%, οι οποίοι πιστεύουν πως είναι καλύτερα για την Κύπρο η παραμονή της στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό θετικής ή πολύ θετικής γνώμης από το σύνολο των πολιτικών σε ποσοστό 45%.

Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης (66,5%) πιστεύει ότι η κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου θα επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού, μόλις 6,4% ότι θα επηρεάσει θετικά. Ωστόσο, το 22,9% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως η κατάσταση της οικονομίας δεν θα επηρεάσει τον τρόπο επίλυσης του εθνικού ζητήματος.

SHARE