ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΡΟΙΚΑ: ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ

 

Πυρετός το Σαββατόβραδο! Συμφωνία με την τρόικα το βράδυ της Κυριακής ή το αργότερο τη Δευτέρα, εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές, μετά το κλείσιμο της υπόθεσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στο μαραθώνιο των συζητήσεων:

  • στις 11:00 θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης με θέματα συζήτησης την διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο που φέρεται να ζητούν και το 2015.
  • στις 11:30 σειρά θα πάρει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ο οποίος θα διαπραγματευτεί τις απαιτήσεις των τροικανών περί  των ομαδικών απολύσεων και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και έναντι των πρόσθετων απαιτήσεων για κατάργηση τριετιών, lock out κ.ά.
  • στις 14.00 στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα κάτσει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης με θέμα συζήτησης το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.
  • στις 15.00 οι ελεγκτές θα συναντηθούν με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκη προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων που προτείνονται από τον ΟΟΣΑ.

 

Υπό συζήτηση, παραμένει το δημοσιονομικό κενό για το 2015 (η κυβέρνηση εμμένει ότι δεν υπάρχει κενό για το 2014), για το οποίο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «διαφέρουμε με την τρόικα για το ύψος, αλλά αυτό δεν παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι μάλλον εμείς έχουμε δίκιο».

Όσον αφορά στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, είπε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα «είναι το τελευταίο που θα συζητήσουμε με την τρόικα».

Η κυβέρνηση, προσδοκά, εξάλλου, να μπορέσει να προσφύγει,  εκ νέου στις αγορές για δανεισμό. Στόχος θα είναι η δοκιμαστική προσφυγή, μέσω ενός μικρού ποσού 5ετών ομολόγων, προκειμένου να εξομαλυνθεί η καμπύλη του χρέους της χώρας.

 

 

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

 

 

ΔΙΝΕΙ …ΠΟΝΟ Η ΤΡΟΙΚΑ

«Οι δανειστές δεν έχουν αποσύρει την απαίτησή τους για απολύσεις και το 2015», δήλωσε ανώτατη κυβερνητική, δίδοντας το στίγμα της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Όπως επισήμανε ο ίδιος παράγοντας, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί από την πλευρά της να πείσει την τρόικα ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δεν μπορεί να περάσει δεδομένου θα διαταράξει ένα σύνολο 600.000 υπαλλήλων για έναν μικρό αριθμό απολύσεων.

Ανάλογη είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και για το θέμα των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν μπορείς να έρχεσαι ως τρόικα και να ζητάς κάτι παραπάνω, μετά από τόσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Πλέον υπάρχει ισορροπία, καθώς εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν βρει έναν τρόπο συνεννόησης», σημείωσε.

Διευκρινίζοντας ότι ούτε το θέμα του παγώματος των τριετιών έχει φύγει από το τραπέζι, η ίδια πηγή σημείωσε ότι «είμαστε σε μια φάση για να δούμε σε τι μπορούμε να υποχωρήσουμε εμείς και σε τι οι άλλοι».

SHARE