ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ – ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Α. ΜΕΡΚΕΛ

Πυκνώνουν τα …μαύρα σύννεφα πάνω από τις οικονομίες της ευρωζώνης καθώς η ύφεση που ταλανίζει τις χώρες – μέλη του ενιαίου νομίσματος όχι μόνο καλά κρατεί αλλά οδηγεί και σε πολιτικές αναταραχές. 

Μόλις σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση την οποία θα παρουσιάσει αύριο Τρίτη.

Η παραίτηση έρχεται δύο ημέρες μετά τις επίμαχες δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος σε συνέντευξή του το Σάββατο υποστήριξε ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν η Γαλλία και οι ευρωπαίοι εταίροι της στραγγαλίζουν την ανάπτυξη.

«Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη. Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική Δεξιά που υποστηρίζει την Άγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής Δεξιάς», είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ο σοσιαλιστής υπουργός.

Η ύφεση στην ευρωζώνη που ανησυχεί εδώ και καιρό τους τραπεζίτες και η λιτότητα εναντίον της οποίας ξεσπούν οικονομολόγοι και αναλυτές δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορες πλέον τις κυβερνήσεις που εως τώρα ακολουθούσαν πιστά την γερμανική συνταγή της Α. Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και δείχνουν ξεκάθαρα πως η ευρωζώνη βυθίζεται στην ύφεση κυρίως εξαιτίας της λιτότητας.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις 18 χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στο -10 τον Αύγουστο από -8,4 τον Ιούλιο.

Οι αναλυτές περίμεναν υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο -9 τον Αύγουστο. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την χειρότερη μέτρηση του δείκτη από τον Φεβρουάριο, όταν και είχε διαμορφωθεί στο -12,7.

Πτωτικά για τέταρτο συνεχόμενο μήνα κινήθηκε και το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Αύγουστο. O Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος IFO να υποχωρεί στις 106,3 μονάδες, έναντι των 107,0 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ακόμη, η οικονομία της ευρωζώνης εμφάνισε μηδενική ανάπτυξη το β’ τρίμηνο, λόγω της συρρίκνωσης του ρυθμού ανάπτυξης του γερμανικού ΑΕΠ και της στασιμότητας στη Γαλλία, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να δέχεται πιέσεις για νομισματική χαλάρωση.

ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

Το ευρώ κινείται με απώλειες 0,02% στα 1,3189 δολάρια μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της γαλλικής κυβέρνησης, επίπεδα που θεωρούνται τα χαμηλότερα του έτους.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ “ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ” ΤΗΝ Α. ΜΕΡΚΕΛ

«Φαίνεται πως η Μέρκελ δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης», παρατηρεί ο Έντμουντ Φελπς, κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας 2006. Ο καθηγητής Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια δεν μασάει τα λόγια του όταν αναφέρεται στη διαχείριση της «ευρωκρίσης» από τη γερμανίδα καγκελάριο. Και δεν είναι ο μόνος.

Μπορεί οι 17 νομπελίστες οικονομολόγοι που έδωσαν το «παρών» στην 5η Συνάντηση του Λιντάου να διαφωνούν σχεδόν σε όλα τα μεγάλα οικονομικά θέματα, σε ένα, ωστόσο, συμφωνούν: στην κριτική τους προς την Άγκελα Μέρκελ.

Οπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, οι επικριτές της καγκελαρίου δεν περιορίζονται στον κύκλο των κεϋνσιανιστών. Συντηρητικοί, οπαδοί της Θεωρίας των Παιγνίων ακόμη και φιλελεύθεροι οικονομολόγοι εκφράζουν τη διαφωνία τους στην πολιτική της λιτότητας που η καγκελάριος έχει επιβάλει στην ευρωζώνη. «Με συλλογική απόρριψη αντιμετωπίζει η ελίτ της παγκόσμιας οικονομικής έρευνας τις προτάσεις της γερμανίδας καγκελαρίου για την επίλυση της κρίσης του ευρώ», παρατηρεί η Welt am Sonntag.

«Η μετωπική επίθεση των σημαντικότερων εγκεφάλων κατά της γερμανικής πολιτικής καταδεικνύει όχι μόνο πόσο διευρύνθηκε το χάσμα μεταξύ πολιτικής και οικονομίας –κυρίως όσον αφορά θέματα όπως η ‘ευρωκρίση’, αλλά καθιστά επίσης σαφές πόσο δύσκολο είναι για τη Γερμανία να επιβάλει τις ορθόδοξες οικονομικοπολιτικές της απόψεις στην Ευρώπη», επισημαίνει ο Χόλγκερ Σέπιτς στην κυριακάτικη εφημερίδα.

«Η Μέρκελ ακολουθεί στην Ευρώπη μια εντελώς εσφαλμένη πολιτική. Η πορεία λιτότητας που έχει επιβάλει θα οδηγήσει την ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση», εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος Έρικ Μάσκιν που διδάσκει στο Χάρβαρντ.

Η ίδια η καγκελάριος, κατά την εναρκτήρια ομιλία της στην συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και 450 νέοι οικονομολόγοι υπεραμύνθηκε της πολιτικής της, τονίζοντας ότι τα ‘κατασκευαστικά σφάλματα’ του οικονομικού και νομισματικού συστήματος θα πρέπει να αρθούν με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος εκείνων που υπερχρεώνονται και οι οποίοι αρνούνται να προωθήσουν τις δέουσες μεταρρυθμίσεις. Απευθυνόμενη προς τη Γαλλία και την Ιταλία, χωρίς όμως να τις κατονομάσει, η Άγκελα Μέρκελ έθεσε ρητορικά το ερώτημα «εάν θα πρέπει κανείς να υπερχρεώνεται προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της ανάπτυξης». Την εν λόγω επισήμανση της καγκελαρίου εξέλαβαν μάλλον ως πρόκληση οι νομπελίστες,έχοντας προφανώς κατά νου τα απογοητευτικά για την ευρωζώνη οικονομικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του 2014.

«Δεν είχα ιδιαίτερα θετική άποψη για το ευρώ και εξεπλάγην όταν διαπίστωσα πόσο ισχυρή είναι η πολιτική βούληση για το κοινό νόμισμα, ωστόσο, εφόσον έχετε ταχθεί υπέρ του ευρώ θα πρέπει να κάνετε και κάτι υπέρ αυτού», λέει ο Λαρς-Πέτερ Χάνσεν, νομπελίστας Οικονομικών για το 2013. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, αναφέρεται στην οικονομική στασιμότητα και για την υπέρβασή της προτείνει επενδύσεις στην εκπαίδευση και στις υποδομές. «Το να απειλείς μια χώρα που ήδη έχει καταρρεύσει με περαιτέρω κυρώσεις δεν το βρίσκω τόσο καλή ιδέα» λέει ο Χάνσεν αναφερόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Το ίδιο επικριτικός έναντι της καγκελαρίου είναι και Τζέιμς Μίρλες, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Ο κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας 1996 εκτιμά ότι η Μέρκελ δέχεται «εσφαλμένες συμβουλές». Η Μέρκελ «έχει ήδη αντιληφθεί ότι το ευρώ έχει κατασκευαστικά ελαττώματα, αλλά από αυτή τη διαπίστωση εξάγει εσφαλμένα συμπεράσματα», επισημαίνει ο σκωτσέζος οικονομολόγος, εκτιμώντας ότι το ευρώ δεν έχει πολλές πιθανότητες επιβίωσης.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Επίθεση και από Κ. Λαγκάρντ στην Α. Μέρκελ – “Φτάνει με την λιτότητα”

Γ. Στίγκλιτς: Η μακροχρόνια ύφεση απειλεί την ευρωζώνη – Χρειάζονται τα ευρωομόλογα

Fitch: Τεράστιες προκλήσεις στην ευρωζώνη – Δύσκολη η μείωση δημοσίων χρεών

 

SHARE