ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥΤΙΝ: ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Η ΚΡΙΜΑΙΑ – ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ – ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΟΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

[upd] “Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τι σημαίνει η Κριμαία για την Ρωσία” δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση Δούμας-Ομοσπονδιακού Συμβουλίου. “Το δημοψήφισμα διεξήχθη σε πλήρη συμφωνία με τις δημοκρατικές διαδικασίες και το διεθνές δίκαιο” δήλωσε ακόμη ο Ρώρος πρόεδρος αψηφώντας τις κυρώσεις των δυτικών.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως δεν χρειάζεται περαιτέρω διάσπαση της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας πως ποτέ δεν θα επιζητήσει να πυροδοτήσει αντιπαράθεση με τη Δύση, όμως θα υπερασπιστεί τα ρωσικά συμφέροντα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των κυρώσεων που αποφάσισαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως η Ρωσία θεωρεί την προσπάθεια της Δύσης να τρομάξει τη Ρωσία με κυρώσεις επίθεση και θα υπάρξουν αντίποινα. 

Ο Β. Πούτιν, ο οποίος υπέγραψε τη συνθήκη, σύμφωνα με την οποία, η Ρωσία αναγνωρίζει την Κριμαία ως κυρίαρχο και αυτόνομο κράτος, είπε ακόμη πως “εκατομμύρια Ρώσοι επιθυμούν η Κριμαία να είναι μέρος της Ρωσίας”.

Ο Β. Πούτιν αποκάλυψε πως θα υπάρχουν τρεις επίσημες γλώσσες στην Κριμαία: η ουκρανική, των Τατάρων και η ρωσική καθώς η Ρωσία θέλει να σεβαστεί όλες τις εθνότητες.

“Πιστεύαμε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι ένας καλός γείτονας, αλλά τα γεγονότα πήραν άλλη τροπή” είπε ο Ρώσος πρόεδρος και επέμεινει πως δεν εισέβαλαν ποτέ στην Κριμαία ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ωστόσο πρόσθεσε: “Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε την Κριμαία σε αυτή την κατάσταση, θα είμασταν προδότες”.

Ο ρώσος πρόεδρος έκανε αναφορά και στην περίπτωση του Κοσόβου, λέγοντας πως η κατάσταση στην Κριμαία είναι “απολύτως ανάλογη”.

Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ λέγοντας πως η εξωτερική πολιτική τους δεν υπαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο, αλλά από “το δίκαιο του ισχυρού”. Επίσης, τόνισε πως οι δυτικοί εταίροι “πέρασαν τα όρια” στην Ουκρανία και ενήργησαν αντιεπαγγελματικά και ανεύθυνα. Δεν παρέλειψε, πάντως, να ευχαριστήσει την Κίνα για την υποστήριξή της αλλά και να δηλώσει πως η Γερμανία έδειξε κατανόηση στην Ρωσική θέση.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Β. ΠΟΥΤΙΝ: ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ – ΑΓΝΟΕΙ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν η Κριμαία είναι ήδη ένα ανεξάρτητο κράτος, δηλαδή δεν ανήκει πλέον στην Ουκρανία. Τώρα θα πρέπει να ακολουθήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και το τυπικό κομμάτι, δηλαδή η ένταξή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σήμερα το πρωί ο Βλαντιμίρ Πούντιν ενημέρωσε την κυβέρνησή του και τη Δούμα για την αίτηση της Κριμαίας να γίνει και επίσημα μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο. Ακόμα και κάποια νομικά προσκόμματα φαίνεται στο μεταξύ να έχουν διευθετηθεί. Εγκρίθηκε ήδη το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο επιτρέπει την ένταξη της Κριμαίας. Έτσι ο δρόμος ανοίγει παρά τις διεθνείς διαμαρτυρίες.

Ομιλία στο έθνος το μεσημέρι

Το μεσημέρι θα γίνει πιο συγκεκριμένα γνωστό τί ακριβώς σχεδιάζει ο Πούτιν να κάνει και με την Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος σε μια έκτακτη ομιλία του προς το έθνος από την αίθουσα τελετών του Κρεμλίνου θα τοποθετηθεί πάνω στο θέμα της ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Υπάρχουν εικασίες ότι αμέσως μετά θα μπορούσε να υπογραφεί το σύμφωνο προσχώρησης της Κριμαίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές Μαρτίου είχε τοποθετηθεί ενώπιον λίγων επιλεγμένων δημοσιογράφων για το ποια θα είναι η πολιτική του απέναντι στην Ουκρανία. Έκτοτε υπάρχει μια μεγάλη ένταση γύρω από το θέμα. Η πλειονότητα των κατοίκων της Κριμαίας αποφάσισε με δημοψήφισμα την προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, γεγονός που έχει οξύνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ οι οποίες θέλουν να εντείνουν τις κυρώσεις έναντι της Μόσχας. Προς το παρόν έχουν αποφασίσει την απαγόρευση εισόδου σε ανώτερους πολιτικούς καθώς και το πάγωμα των τραπεζικών τους λογαριασμών στο εξωτερικό. Την επιβολή κυρώσεων αποφάσισε και η Ιαπωνία. [dw]

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ: 

Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ – ΑΓΝΟΕΙ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ

Διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την περιοχή της Κριμαίας ως ανεξάρτητο κράτος, υπέγραψε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Νωρίτερα, οι αρμόδιες αρχές της Κριμαίας, είχαν υποβάλει επίσημο  αίτημα προσχώρησης στη Ρωσία.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Interfax ο αντιπρόεδρος της Κάτω Βουλής της Ρωσίας ανέφερε ότι το Σώμα είναι έτοιμο να νομοθετήσει και να υπερψηφίσει την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα η Μόσχα διαμηνύει ότι ετοιμάζει νομοθεσία που θα επιτρέπει στην Κριμαία να ενταχθεί στη Ρωσία «στο πολύ εγγύς μέλλον», ενώ οι ΗΠΑ και  Ευρωπαίοι ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων.

Κυρώσεις σε Ρώσους από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη

Στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος 21 προσωπικοτήτων στη Ρωσία συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έκτακτο συμβούλιό τους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ενώ ανάλογη είναι και η απάντηση των ΗΠΑ, την ώρα που μετά και από το συντριπτικό «ναι» υπέρ της απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία και της ένωσης με την Ομοσπονδία της Ρωσίας, ομόφωνο ήταν και το «ναι» της τοπικής βουλής της περιοχής.

Την επιβολή κυρώσεων σε επτά Ρώσους, οι οποίοι εμπλέκονται στην κρίση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, αποφάσισε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ανάμεσά τους είναι  ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας και δύο σύμβουλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν.

“Οι σημερινές κυρώσεις στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στη ρωσική κυβέρνηση ότι υπάρχουν συνέπειες για τις πράξεις τους, που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων που υποστηρίζουν το παράνομο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Πρόκειται για τους:

• Yelena Mizulina

• Leonid Slutsky

• Andrei Klishas

• Valentina Ivanovna Matviyenko

• Dmitry Olegovich Rogozin

• Vladislav Yurievich Surkov

• Sergey Glazyev

Οι κυρώσεις αφορούν το πάγωμα της προσωπικής τους περιουσίας στο εξωτερικό.

Εθνικοποιεί δύο εταιρείες ενέργειας

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας ψήφισε σήμερα υπέρ της εθνικοποίησης των εταιρειών ενέργειας Chornomornaftohaz και Ukrtransgaz, σύμφωνα με ανακοίνωσε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ένας αξιωματούχος από την Κριμαία είχε δηλώσει ότι οι τοπικές αρχές ενδέχεται να πουλήσουν την εταιρεία Chornomornaftohaz σε μια ρωσική εταιρεία «όπως η Gazprom» μόλις η επαρχία αναλάβει τον έλεγχο της.

Διαγγελμα Πούτιν την Τρίτη

Αύριο στις 13:00 ώρα Ελλάδος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα απευθύνει διάγγελμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας, που αποτελείται από τα δύο Σώματα της ρωσικής Βουλής, καλώντας τους βουλευτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία του νέου, 84ου μέλους της.

Οι βουλευτές των δύο Σωμάτων θα προσέλθουν στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο, για ν’ ακούσουν το διάγγελμα, «που είναι ήδη έτοιμο», σύμφωνα με πηγές της προεδρικής διοίκησης.

Αλλαγή ώρας – Ρούβλι παντού

Η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας μετονομάστηκε σε Δημοκρατία της Κριμαίας και το Κοινοβούλιό της θα είναι το ανώτατο όργανο εξουσίας έως το Σεπτέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με τις ίδιες αποφάσεις, υιοθετείται η ώρα Μόσχας και το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα της χερσονήσου, παράλληλα με το οποίο θα κυκλοφορεί έως την 1η Ιανουαρίου του 2016 και η ουκρανική γρίβνα.

Νωρίτερα μεταδίδαμε: 

Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου θα υιοθετήσει νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει στη νότια ουκρανική περιοχή της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία “στο πολύ εγγύς μέλλον”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του σώματος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Με καταμετρημένo το σύνολο των ψήφων στην Κριμαία, η υποστήριξη στην ένωση με τη Ρωσία έφτασε το 96,6%

Ο Μιχαήλ Μαλίσεφ, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, δήλωσε ότι η επίσημη συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφτασε το 82,17%

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (16/03):

ΚΡΙΜΑΙΑ – Exit poll: Το 93% ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία! – “Απειλές από ΗΠΑ – Βρετανία – Γαλλία

Είναι εντυπωσιακό το ποσοστό των κατοίκων της Κριμαίας που ψήφισαν την προσάρτιση της περιοχής τους στη Ρωσία. Το exit poll δείχνει 93%! Την πρόθεσή του να ταξιδέψει τη Δευτέρα στη Μόσχα προκειμένου να υποβάλει αίτημα ένωσης με τη Ρωσία ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ.

Ο Σεργκέι Αξιόνοφ

ΟΙ ΡΩΣΟΦΩΝΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ… 

ΟΙ ΗΠΑ

Άμεση ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου στην ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος που έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κριμαίας ζητά την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αποτέλεσμα της βιας και του φόβου από τη Ρωσική εισβολή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» σχολίασε σε ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα exit poll ο Λευκός Οίκος.

Η Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ

«Πρόκειται για μια παρωδία δημοκρατικής πρακτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.
Ο κ. Χέιγκ προειδοποίησε τη Ρωσία να μην εκμμεταλευτεί το δημοψήφισμα προκειμένου να προχωρήσει σε προσάρτηση της Κριμαίας.
Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ τη Δευτέρα θα πρέπει να ανακοινωθούν κυρώσεις που θα στείλουν ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία ότι η πρόκληση αυτή θα φέρει οικονομικές και πολιτικές συνέπειες.

Η ΓΑΛΛΙΑ

«Η Ρωσία οφείλει να αναγνωρίσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς. «Η Γαλλία καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία να λάβει αμέσως μέτρα για την αποφυγή μιας άσκοπης και επικίνδυνης κλιμάκωσης στην Ουκρανία».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι παράνομ

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία συνάδει με το διεθνές δίκαιο, λίγες ημέρες μετά το αυστηρό μήνυμα Μέρκελ που έστειλε στον Πούτιν «κάτω τα χέρια από την Κριμαία.
Ο Πούτιν δεσμεύτηκε, επίσης, να σεβαστεί την απόφαση της Κριμαίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, καθώς οι κάτοικοι ψηφίζουν για το αν θα αποχωρήσουν από την Ουκρανία και θα ενταχθούν στη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε εκ νέου  τον πρόεδρο  Πούτιν ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει κυρώσεις και διεθνή απομόνωση που θα πλήξει την οικονομία της Ρωσίας.
«Ασκούμε όση περισσότερη πίεση μπορούμε στους Ρώσους να κάνουν το σωστό», είπε ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Νταν Πφάιφερ.
Ο Πφάιφερ επέμεινε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και είπε πως η κυβέρνηση εργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους της για να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία, στη χειρότερη αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
«Μπορείτε να αναμένετε τον προσδιορισμό κυρώσεων τις ερχόμενες ημέρες», δήλωσε ο Πφάιφερ στην εκπομπή του NBC Meet the Press.

– «Παράνομο» το δημοψήφιασμα  και  το αποτέλεσμα του δεν θα αναγνωριστεί δήλώσαν  ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Οι δύο επικεφαλής της ΕΕ επαναλαμβάνουν ότι το δημοψήφισμα παραβιάζει το Σύνταγμα της Ουκρανίας και το διεθνές δίκαιο.
Η λύση θα βρεθεί μόνο μέσω της πολιτικής και συγκεκριμένα μέσω των απευθείας συνομιλιών των κυβερνήσεων Ουκρανίας-Ρωσίας, τονίζουν Μπαρόζο και Ρομπάι.
Καλούν, τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα της από το ουκρανικό έδαφος.
Ανακοίνωσαν, επίσης, ότι η κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην Κριμαία θα αποτελέσει αντικείμενο συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΟΗΕ: ΒΕΤΟ ΡΩΣΙΑΣ – ΑΠΟΧΗ ΚΙΝΑΣ

Η Ρωσία πρόβαλε το βέτο της στην απόφαση των δυτικών χωρών που κατήγγελλε το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία, ενώ η Κίνα απείχε κατά τη σημερινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οδηγώντας σε περαιτέρω απομόνωση της Μόσχα ως προς το ζήτημα της Ουκρανίας.

Το σχέδιο της απόφασης έλαβε 13 ψήφους υπέρ και απορρίφθηκε, αφού αρκεί το βέτο ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση.

Στο σχέδιο απόφασης που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, το αυριανό δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία χαρακτηριζόταν “άνευ καμίας εγκυρότητας” και το κείμενο ήταν αρκετά μετριοπαθές για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Κίνας.

Ο πρσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δικαιολόγησε το βέτο επαναλαμβάνοντας ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο είναι προϊόν “πραξικοπήματος” και ότι η Ρωσία “θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας”.

“Η Ρωσία μπορεί να προβάλει το βέτο της στην απόφαση αυτή, αλλά δεν μπορεί να προβάλει βέτο στην αλήθεια”, απάντησε η αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ επικαλούμενη το άρθρο 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζοντας την ικανοποίησή της για “την συντριπτική αντίθεση στις επικίνδυνες ενέργειες ” της Μόσχας που θα έχουν “συνέπειες”.

Η ΚΙΝΑ

Η Κίνα, η οποία συμμαχεί με τη Ρωσία κατά τις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχοντας μπλοκάρει τα τελευταία χρόνια τις αποφάσεις για τη Συρία, αυτή τη φορά αποστασιοποιήθηκε, διότι, σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη στα Ηνωμένα Εθνη, “οι Κινέζοι είναι ενοχημένοι”, αφού το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία παραβιάζει δύο αρχές της κινεζικής διπλωματίας, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας.

 

SHARE