ΣΕ ΡΩΣΙΚΑ ΧΕΡΙΑ Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗΣ

Ένταση επικρατεί την Τετάρτη στην Κριμαία, με δύο ξεχωριστά επεισόδια να οξύνουν τα πνεύματα στη χερσόνησο, μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Στο πρώτο, υπήρξαν δύο νεκροί σε ουκρανικό στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο στη Συμφερούπολη, ενώ στο έτερο περιστατικό φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν σε βάση του ουκρανικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη.

Το Interfax με τη σειρά του κάνει λόγο για χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι από το πρωί βρίσκονται έξω από τη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης και κόβοντας την περίφραξη εισέβαλαν μέσα στη βάση αλλάζοντας τις σημαίες.

Σημειώνεται ότι οι Αρχές στην Κριμαία έχουν καλέσει όλους τους Ουκρανούς στρατιώτες να αποχωρήσουν από τις βάσεις μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής και τις αποφάσεις του Ρωσικού Κοινοβουλίου για την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα το ρωσικό συνταγαματικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η διεθνής συνθήκη που υπεγράφη την Τετάρτη ανάμεσα σε Ρωσία και Κριμαία, δεν παραβιάζει το ρωσικό σύνταγμα. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Βαλερί Ζόρκιν, η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Την ίδια ώρα παραμένει η ένταση και στο διπλωματικό επίπεδο, με τη Ρωσία και τη Δύση να επιμένουν η καθεμία στις θέσεις της.

Με αποκλεισμό της Ρωσίας από τη G8 απειλέι τον Πούτιν ο Ντ. Κάμερον  

Η Βρετανία προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει μόνιμο αποκλεισμό από την Ομάδα των Οκτώ (G8), αν το Κρεμλίνο προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες στην Ουκρανία.

“Πιστεύω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε με τους συμμάχους και εταίρους μας το αν θα εκδιώξουμε ή όχι μονίμως τη Ρωσία από τη G8, εφόσον υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Rosneft: Δεν φεύγουμε από την Ουκρανία  

Η Rosneft, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, δεν σχεδιάζει να σταματήσει τις δραστηριότητες στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι το διυλιστήριο στο Λισιτσανσκ πραγματοποιεί προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης και θα ανοίξει και πάλι μόλις εξεταστεί η οικονομική βιωσιμότητά του.

«Η Rosneft δεν έχει υποχωρήσει και δεν σχεδιάζει να κάνει αλλαγές στην κλίμακα των δραστηριοτήτων της στην Ουκρανία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

SHARE