ΚΟΡΡΕΣ: Δυναμικές συνεργασίες με αγροτικούς συνεταιρισμούς – Νέο πριόν από τη Σαντορίνη

Πλάι στα σαντορινιά κρασιά και όλα τα τοπικά προϊόντα αγροτικής παραγωγής οι φετινοί επισκέπτες του νησιού θα εντοπίσουν στα ράφια ένα νέο καλλυντικό προϊόν της εταιρείας Κορρές, που «παντρεύει» τις εικόνες και τα αρώματα του δημοφιλούς προορισμού με τις αποδεδειγμένα ευεργετικά χαρακτηριστικά του ασύρτικου.

Συγκεκριμένα, η πρωτότυπη «συνταγή» προκύπτει από το εκχύλισμα του σταφυλιού και μάλιστα από την φλούδα του φρούτου, όπου εντοπίζονται όλες οι βιταμίνες. Πρόκειται για τη σειρά αφρόλουτρο και κρέμα σώματος «Αμπέλι Σαντορίνης», που εγκαινιάζει συνεργασία της Κορρές με την Ενωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων/Santo wines.

Βέβαια, η καλλυντική σειρά θα βρίσκεται σταδιακά στα φαρμακεία όλης της χώρας, ενώ από τέλη του τρέχοντος μήνα θα εξάγεται στην Αμερική και στη Γερμανία. Οι επόμενοι σταθμοί του «Αμπελιού Σαντορίνης» θα είναι στη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Φινλανδία, την Τσεχία, την Ουκρανία, το Βέλγιο, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, την Κορέα και την Κύπρο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία Κορρές συνεργάζεται με όρους συμβολαιακής γεωργίας με αγροτικούς συνεταιρισμούς και καλλιεργητές της χώρας. Εχει προηγηθεί η σύμπραξη με τον αναγκαστικό συνεταιρισμό κροκοπαραγωγών Κοζάνης για την εμπορική αξιοποίηση του σαφράν, στηρίζοντας 1.000 οικογένειες από είκοσι χωριά γύρω από την Κοζάνη.

Αντίστοιχα, συνεργάζεται με 3.000 οικογένειες που απασχολούνται στα Μαστιχοχώρια της Χίου, αλλά και με ομάδα τοπικών παραγωγών, πάλαι ποτέ καπνοπαραγωγών στο Αγρίνιο, που τώρα καλλιεργούν αρωματικά φυτά.

Εν προκειμένω, η σύμπραξη αφορά το χαμομήλι. Στον τομέα των αρωματικών φυτών και σε στενή συνεργασία με το Εργαστήριο Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν συναφθεί μεμονωμένες συνεργασίες με βιοκαλλιεργητές σε όλη τη χώρα για φασκόμηλο (Θεσπρωτία), αμύγδαλο (Λάρισα), μελισσόχορτο-λουίζα (Σάμος), τσάι του βουνού (Ολυμπος), αμύγδαλο (Τύρναβος Λάρισας), θυμάρι (Νάξος), καλέντουλα (Κομοτηνή), echinacea (Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης).

Η επιλογή της εταιρείας να μην καλλιεργεί με δικό της δυναμικό τα βότανα που χρειάζεται για τα σκευάσματά της είναι συνειδητή. Στόχος της δεν είναι να ανταγωνίζεται αλλά να στηρίζει παραγωγούς, συνεταιρισμούς, την τοπική κοινωνία στο σύνολό της.

Σε δύο περιπτώσεις, μάλιστα, η επιλογή των απασχολούμενων έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Η εταιρεία έπειτα από διετή προσπάθεια με το υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφερε απασχόληση και κυρίως εκπαίδευση στους κρατούμενους των αγροτικών φυλακών Αγυιάς για τη βιολογική καλλιέργεια του βασιλικού, ενώ αντίστοιχα οι συμμετέχοντες στα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης «μυήθηκαν» στα μυστικά της βιολογικής καλλιέργειας αχίλλειας.

 

Από ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

 

 

SHARE