ΚΚΕ-Κουτσούμπας στη ΔΕΘ: Τα χειρότερα έρχονται! – Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλεγεί για να περάσει τα μέτρα

 

Κουτσούμπας: Τα χειρότερα για τα λαϊκά στρώματα είναι μπροστά μας - Media
Στη συνέντευξη του στη ΔΕΘ, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι «οι διακηρύξεις της κυβέρνησης από το βήμα της ΔΕΘ τη βδομάδα που πέρασε, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για άλλες αυταπάτες» και ότι «κανένα προπαγανδιστικό περιτύλιγμα περί “δίκαιης ανάπτυξης” και περί εισόδου της Ελλάδας στη “μεταμνημονιακή εποχή” δεν μπορεί να κρύψει ότι τα χειρότερα για τα λαϊκά στρώματα έρχονται, είναι μπροστά μας»,«Το μέλλον που επιφυλάσσει ο Αλ. Τσίπρας για τον λαό είναι η διαιώνιση της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων. Γιατί η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα, δεν είναι μια προσωρινή πολιτική που επιβάλλεται μόνο από τους δανειστές, το γνωστό κουαρτέτο, λόγω της υπερχρέωσης του κράτους. Είναι πολιτική καθαρής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου. Γι΄ αυτό και ζητούν να επιταχυνθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, η ελληνική άρχουσα τάξη».

Υποστήριξε ότι «η προσέλκυση επενδύσεων, το περίφημο Grinvest», θα γίνει «με τη σφαγή του λαού, με φθηνή εργατική δύναμη, δηλαδή με χαμηλούς μισθούς πείνας, με απαράδεκτες ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με συνεχή φοροαφαίμαξη» προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων και τόνισε ότι αξιοποιείται η συγκυρία για να κλιμακωθεί η «επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης, του λαού μας».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο γγ του ΚΚΕ είπε πως “ παραμένει στο τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης απλά και μόνο λόγω της αποτελεσματικότητάς του στο να προωθεί σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Και πραγματικά, γι’ αυτό έχει επιλεγεί».

Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που ψηφίστηκαν και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε μισθούς, αποδοχές, συντάξεις, σε μια σειρά από κλάδους, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, χαρακτήρισε «φληναφήματα» τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός περί μείωσης της ανεργίας, και πρόσθεσε ότι τα «καλύτερα» που υπόσχεται και «είναι μπροστά μας» περιλαμβάνουν περαιτέρω «συμπίεση μισθών και εργασιακών σχέσεων, δουλειά την Κυριακή και την ουσιαστική κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης».

«Το ενδεχόμενο οι δανειστές να ζητήσουν νέα μέτρα, ξεκινώντας απ’ την τρίτη αξιολόγηση, είναι ορθάνοιχτο» προσέθεσε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ υποστήριξε ότι ακόμη και τα «αντίμετρα», που «εμφανίζονται ως φιλολαϊκά» είναι και αυτά στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα και αποσκοπούν στην ενίσχυση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, ενώ αμφισβήτησε ακόμη και ότι είναι δυνατόν να πιαστεί ο στόχος ανάπτυξης 2% φέτος.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «αυτή η πορεία διάλυσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία» και ότι διάφορες αστικές κυβερνήσεις στην Ε.Ε. και «τα κοράκια του μονοπωλιακού κεφαλαίου» ακόμη και σε ισχυρές χώρες κάνουν τα ίδια. «Γι’ αυτό και ακούγεται μάλλον σαν ανέκδοτο ότι οι κυβερνήσεις του Νότου, δηλαδή Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, θα μετασχηματίσουν την ΕΕ σε ΕΕ της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης προς όφελος των πολιτών. Η ΕΕ δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, γιατί αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί μια ιμπεριαλιστική ένωση που υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων».

Για τα «κόκκινα δάνεια» σχολίασε, ότι πίσω από την «φαινομενικά άκακη» προωθούμενη «διαχείριση» των κόκκινων δανείων, παραλείπεται να εξηγηθεί ότι βρίσκεται η «πώληση πακέτων κόκκινων δανείων στα κοράκια της αγοράς» και η «η εκποίηση κατοικιών» λαϊκών στρωμάτων. «Στόχος είναι να βγουν στο σφυρί τουλάχιστον 5.000 σπίτια μέσα στο 2017» είπε ο κ. Κουτσούμπας και προσέθεσε ότι «πρωτοτυπία» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις, ότι «έφτιαξε ένα σύστημα για να γίνονται οι πλειστηριασμοί ηλεκτρονικά».

«Η επιβράβευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απ’ τις αγορές σηματοδοτεί την βαθιά πεποίθηση του μεγάλου κεφαλαίου της Ελλάδας και των άλλων χωρών πως η κυβέρνηση θα υλοποιήσει μέχρι κεραίας τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που έχει συμφωνήσει και αυτά που ακόμα βρίσκονται σε διαπραγμάτευση» συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Άλλωστε και η ομιλία του Τσίπρα στη ΔΕΘ, σε αυτούς απευθυνόταν ουσιαστικά, εκεί έδινε διαπιστευτήρια και όχι φυσικά στον ελληνικό λαό. Η θετική αποτίμηση απ’ τις αγορές αλλά και η όποια επιτάχυνση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα πρέπει να σημάνει καμπανάκι για τους εργαζομένους, που θα αποτελέσουν την καύσιμη ύλη για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Με αυτό το κριτήριο καλούμε τους εργαζόμενους να κρίνουν και τις περιβόητες επενδύσεις».

Ο γραμματέας του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι «δύο χρόνια μετά, έχει έρθει η ώρα να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι φτωχοί αγρότες και βιοπαλαιστές, η νεολαία, «ταμείο» και να «αναλογιστούν τι υποσχέθηκε και τι έφερε, ποιον ωφέλησε και ποιον έβλαψε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», αλλά να προβλέψουν και το μέλλον.
«Απέναντι στη λογική που από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να επιβάλλουν ως κανονικότητα, στη λογική περιορισμού των διεκδικήσεων μας σε ό,τι μπορεί να δώσει η οποιαδήποτε επιχείρηση, ή ο εκάστοτε κρατικός προϋπολογισμός, τους απαντάμε πως οι ανάγκες μας δεν χωράνε στα κέρδη των επιχειρήσεων τους, στα κέρδη που έχει το μεγάλο κεφάλαιο. Τα κέρδη τους και οι ανάγκες μας χωρίζονται με ένα αγεφύρωτο χάσμα».

Τόνισε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μοιράζονται την ίδια στρατηγική», όπως επίσης και «οι δέκα ηγέτες της Κεντροαριστεράς». «Άλλωστε, όλοι μαζί ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο» σημείωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας απηύθηνε προσκλητήριο συμπόρευσης προς τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, για «να χτίσουμε ένα μαχητικό, ταξικό, εργατικό- λαϊκό τείχος αντίστασης, για να εμποδίσουμε τις νέες απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων, να απαιτήσουμε για την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε την περίοδο της κρίσης, να απαιτήσουμε να καλυφθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Κατήγγειλε, επίσης, τη συμφωνία επέκτασης της βάσης της Σούδας, λέγοντας, ότι «η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας» στις διενέξεις της περιοχής, «ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ» και συνέχισε: «Μάλιστα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Άραξου, προκειμένου όπως φημολογείται να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικάνικα πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».

«Οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες και για τον Σαρωνικό και για άλλα εγκλήματα που έγιναν στο περιβάλλον» απάντησε σε σχετική ερώτηση, ο γραμματέας του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «το υπουργείο ήταν αυτό που έδωσε τα πιστοποιητικά», χαρακτηρίζοντας «σαπάκι» το πλοίο, και προσθέτοντας ότι παρότι «η αποστολή του είχε λήξει» έπαιρνε «ανανεώσεις».

Για το θέμα της Eldorado Gold είπε πως δεν μπαίνει στα «ψευτοδιλήμματα» που προβάλλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την συγκεκριμένη επένδυση και «στη διαμάχη μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων και συμφερόντων» και υπογράμμισε τη θέση του ΚΚΕ, ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, του χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων, πρέπει να είναι κρατική, «κοινωνικοποιμένη», στο πλαίσιο ενός συστήματος, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο για την αξιοποίηση τους προς όφελος των λαού και των αναγκών των εργαζομένων.

Σε ερώτηση για την έκκληση του Π. Λαφαζάνη για συμπόρευση του ΚΚΕ με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις της αριστεράς, σχολίασε ότι «η γραμμή του κ. Λαφαζάνη είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει αυτός κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «και τις καλύτερες των προθέσεων να έχουν», το σχέδιο τους «οδηγεί μόνο σε στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων». «Άρα, η λύση είναι μέσα από το εργατικό κίνημα να παλέψουν και να συμπαραταχθούν» είπε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Αυτή τη συμμαχία πρέπει να οικοδομήσουμε κι όχι συμμαχία κορυφών, των κομματικών γραφείων πολιτικών προσώπων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE