MEDIA: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ – Οι συγχωνεύσεις, οι αντιδράσεις και ο κίνδυνος για τον επαρχιακό τύπο

Καλοκαιρινός «καύσωνας» επικρατεί στον χώρο των media, καθώς η τροπολογία της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των ΜΜΕ και τον επαρχιακό τύπο, φέρνει τα πάνω κάτω και προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με θέμα: «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι» και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Σύλλογος Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι»».

Στην τροπολογία, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης ,η κυβέρνηση προωθεί τροποποιήσεις για το διαφημιστικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς στα ΜΜΕ, κυρίως όσον αφορά τις συγχωνεύσεις.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ότι επιτρέπονται «κατ’ εξαίρεση συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών μέσων».

Οι συμπράξεις αυτές «συμβάλλουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας των συμπραττουσών επιχειρήσεων και στην πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας, ιδίως μέσω τής από κοινού αξιοποίησης οικονομικών πόρων, τεχνολογικών μέσων, μέσων παραγωγής και τεχνολογικού εξοπλισμού ή σχετικά με τη διαχείριση, παραγωγή, εκμετάλλευση ή διανομή προγραμμάτων ή περιεχομένου, τη συλλογή, διανομή και πρακτόρευση υλικού επικαιρότητας ή για την πρακτόρευση διαφημιστικού χώρου ή χρόνου για περισσότερα του ενός Μέσα εφόσον δεν έχουν αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού».

Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα να συνυπολογίζονται στο ελάχιστο προσωπικό που πρέπει να απασχολείται από τηλεοπτικούς σταθμούς και οι εργαζόμενοι σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις (όμιλος ΜΜΕ) που αποτελούν έντυπο ή ηλεκτρονικό ΜΜΕ.

Ερωτήματα προκαλεί ο χρόνος κατάθεσης της εν λόγω τροπολογίας,  καθώς ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) και ο Πήγασος του Γ. Μπόμπολα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευσή τους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΤΙΤΑ, το οποίο ζητά να μην περάσει η τροπολογία, η κυβέρνηση περνά τροπολογία για τα Μ.Μ.Ε που προβλέπει πως με μια απλή σύμπραξη εταιριών αυτές θα είναι σε θέση να έχουν κοινό τεχνικό εξοπλισμό, κοινά διευθυντικά στελέχη, ακόμα και ΚΟΙΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!!!

“Το ίδιο ισχύει για εταιρίες που ανήκουν σε έναν επιχειρηματικό όμιλο!!! Με αυτό τον τρόπο τα κανάλια μας θα μπορούν να χρησιμοποιούν κοινά εξωτερικά συνεργεία, πλατό, κοντρόλ, μοντάζ, ροή, ή οτιδήποτε άλλο θελήσουν με κοινούς δημοσιογράφους, τεχνικούς ή διοικητικούς υπαλλήλους. Έτσι πολύ απλά αυτό μπορεί να σημάνει μείωση θέσεων εργασίας σε δύο ή παραπάνω τηλεοπτικούς σταθμούς έως και 50% έκαστος”, σύμφωνα με την Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής.

 ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί η τροπολογία για τη μιντιακή διαπλοκή

“Να αποσυρθεί αμέσως το κυβερνητικό μπόνους προς τη μιντιακή διαπλοκή” ζητά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ .

“Απαιτούμε την άμεση απόσυρση από την αυριανή συνεδρίαση της Βουλής της τροπολογίας που αφορά στα ΜΜΕ και η οποία εντάχθηκε στο υπό συζήτηση Ν/Σ για το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» κατά τρόπο απολύτως παράτυπο και σκανδαλώδη, που εκθέτει πολλαπλά την κυβέρνηση αλλά και τη Βουλή’ τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει πως: “Δεν είναι μόνο παντελώς άσχετη τροπολογία, επί της ουσίας ολόκληρο νομοσχέδιο, σε σχέση με το υπό ψήφιση Ν/Σ, ούτε ότι δεν υπήρξε βεβαίως καμία σχετική συζήτηση στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής. Επιπροσθέτως, η απολύτως παράνομη διαδικασία εισαγωγής της τεκμηριώνεται και από τη σαφέστατη διατύπωση του Γενικού Λογιστηρίου με την οποία απεκδύεται του ίδιου του ρόλου του για την οικονομική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που θα επιφέρει η τροπολογία, με Έκθεση η οποία αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για τη συζήτηση και τη σχετική υπερψήφισή της.

Πέραν όμως των σοβαρότατων διαδικαστικών ζητημάτων σημειώνουμε την απόλυτη αντίθεσή μας με το σύνολο του περιεχομένου της συγκεκριμένης τροπολογίας, καθώς το περιεχόμενό της αποτελεί κυριολεκτικά ένα νέο συμβόλαιο των πολιτικών δυνάμεων της συγκυβέρνησης με τη διαπλοκή στο χώρο των μίντια.

Με την τροπολογία ως σύνολο και με τις συγκεκριμένες διατάξεις καθιερώνεται απροκάλυπτα ένα νέο πλαίσιο πλήρους αυθαιρεσίας και μεροληψίας υπέρ των συμφερόντων συγκεκριμένων επιχειρηματιών.

«Τακτοποιούνται» ζητήματα των ιδιοκτησιακών σχέσεων και των συγχωνεύσεων των μίντια ως βήμα, πέραν των άλλων, για τη διαγραφή τεράστιων χρεών.

Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις εργαζομένων μέσω και της αυθαίρετης αλλαγής του χαρακτήρα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και των ενδο-ομιλικών μετακινήσεων.

Δίνεται για πολλοστή φορά παράταση στην παράνομη λειτουργία των μέσων.

Επίσης υπονομεύονται τα ασφαλιστικά ταμεία και πλήττεται καίρια ο Τύπος μέσω του νέου καθεστώτος για τις διαφημίσεις, τις δημοσιεύσεις και το αγγελιόσημο.

Όλα τα παραπάνω «διευθετούνται» μέσα σε ένα νέο απολύτως προνομιακό για τη διαπλοκή πλαίσιο με υπέρβαση όλων των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων. Προφανής στόχος, μετά και την κατάργηση της ΕΡΤ και το σκάνδαλο της DIGEA, η δημιουργία συνθηκών καρτέλ και η ολόπλευρη στήριξη της μιντιακής διαπλοκής που εξυπηρέτησε με συνέπεια τις μιντιακές πολιτικές και που βεβαίως υπονομεύει ευθέως την ίδια τη δημοκρατία μας”.

 Με εξαφάνιση κινδυνεύει ο επαρχιακός τύπος

Έντονες αντιδράσεις, ακόμη και εντός της κυβέρνησης,  έχει προκαλέσει η διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο και αφορά τον περιφερειακό Τύπο.

Η διάταξη προβλέπει άρση της υποχρέωσης δημοσίευσης συμβάσεων Δημοσίου και ΟΤΑ.

Στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τη Δευτέρα, ο εισηγητής της ΝΔ  Κωνσταντίνος Σκρέκας προειδοποίησε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ότι «η ΝΔ δεν πρέπει και δεν θα αφήσει ένα άρθρο να γίνει η ταφόπλακα του περιφερειακού Τύπου».

«Σας παρακαλώ κύριε υπουργέ να ξαναδείτε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας, πώς θα αναθεωρήσουμε τη διάταξη και θα δώσουμε στις επιχειρήσεις αυτές τη δυνατότητα να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης ή ακόμη να πάμε και σε απόσυρση αυτού του άρθρου, ώστε ο περιφερειακός Τύπος να συνεχίσει να επιτελεί το σοβαρό κοινωνικό έργο που σήμερα επιτελεί» σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ.

Σε παρόμοια γραμμή κινήθηκε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, με τον Παναγιώτη Ρήγα να εκτιμά ότι το κέρδος θα είναι μικρό, σε σχέση με τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τη συγκεκριμένη διάταξη. Οι βουλευτές της ΝΔ φαίνεται πως ετοιμάζονται να παρουσιάσουν δική τους εναλλακτική πρόταση και έξω από την αίθουσα ανέφεραν στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γεράσιμο Γιακουμάτο, ότι δεν θα ψηφίσουν τη διάταξη.

Την απόσυρση της διάταξης ζητούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης σχολίασε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αλά καρτ, καθώς ενώ φέρνει τη διάταξη για τον περιφερειακό Τύπο, την ίδια ώρα καταθέτει στη Βουλή τροπολογία για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων στον χώρο του Τύπου.

Επίσης, κατά της διάταξης τάχθηκαν ο Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Σταυρογιάννης, καθώς τα κόμματα εκτιμούν ότι ο επαρχιακός τύπος δεν θα καταφέρει να επιβιώσει.

SHARE