Ιταλία: Το δημοψήφισμα, εφαλτήριο των λαϊκιστών του Γκρίλο για την εξουσία;

20/05/2014 Roma, piazza Montecitorio, secondo Restitution Day del Movimento 5 Stelle, nella foto Luigi Di Maio, Beppe Grillo e Roberto Fico

Μετά τη Ρώμη και το Τορίνο, γιατί όχι η Ιταλία. Οι λαϊκιστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που ήδη έχει την εξουσία σε τριάντα πόλεις της χώρας, υπολογίζει στη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής για να κάνει άλλο ένα βήμα προς την εξουσία.

Στην τελική ευθεία προς την ψηφοφορία, η προεκλογική εκστρατεία πολώθηκε ανάμεσα στον κωμικό γενοβέζο ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο και τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τα κόμματα των οποίων είναι ισόπαλα στην πρόθεση ψήφου.

Οι προσβολές που αντάλλαξαν οι δύο άνδρες κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με τον Μπέπε Γκρίλο να φτάνει μέχρι του σημείου να χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό «πληγωμένη γουρούνα» μετά τις αρνητικές για εκείνον δημοσκοπήσεις, ενώ ο Ματέο Ρέντσι ανταπέδωσε αναφερόμενος στα σκάνδαλα που αμαύρωσαν τελευταία την εικόνα της ακεραιότητας που προβάλλει το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Ο ιδρυτής του δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του. Αλλωστε το διάσημο πλέον «Vaffanculo» που απηύθυνε για πρώτη φορά το 2007 σε συγκέντρωσή του θεωρήθηκε και το ιδρυτικό σύνθημα του κόμματός του.

«Εάν επικρατήσει το “όχι”, θα πάμε σε εκλογές», δηλώνει αδιάκοπα ο κωμικός στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Η τελευταία θα γίνει στο Τορίνο την Παρασκευή και θα είναι ο τελευταίος σταθμός του «TreNo Tour», της τελευταίας σιδηροδρομικής περιοδείας των οπαδών του, των «Grillini», σε ολόκληρη την Ιταλία υπέρ του «όχι».

Η συνταγματική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο Ματέο Ρέντσι και τίθεται σε δημοψήφισμα επιδιώκει να φέρει πολιτική σταθερότητα σε μία Ιταλία που έχει γνωρίσει 60 κυβερνήσεις από το 1946 περιορίζοντας δραστικά την εξουσία της Γερουσίας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του απαγορεύεται δέκα ημέρες πριν από την ψηφοφορία) δίνουν προβάδισμα 5 έως 8 μονάδων στο «όχι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE