Ιταλία: Προβάδισμα στην κεντροαριστερή συμμαχία δίνει δημοσκόπηση – Στο 36%

H κεντροαριστερή συμμαχία φέρεται να συγκεντρώνει το 36% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών ενώ η κεντροδεξιά, βρίσκεται στο 28,5%, σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rai Tre, και πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της από την εταιρεία IPR.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) πείθει ένα 31,5% του στατιστικού δείγματος, το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία το 3,5% και η νεοσυσταθείσα δύναμη Δημοκρατικό Κέντρο το 1%.

Στο «αντίπαλο στρατόπεδο», στην κεντροδεξιά, το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) συγκεντρώνει το 18,5% της πρόθεσης ψήφου, το κόμμα Η Δεξιά 2%, οι Αδελφοί της Ιταλίας το 1%, η Λέγκα 5% και άλλες μικρές τοπικές δυνάμεις το 2%.

Η κεντρώα συμμαχία που στηρίζει το πρόγραμμα του Μάριο Μόντι παραμένει στο 14,3%. Το ποσοστό αυτό αναλύεται στα κόμματα που την απαρτίζουν ως εξής: το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ένωση Κέντρου (UdC) προτιμάται από το 3,5% των ερωτηθέντων, το κόμμα Μέλλον και Ελευθερία από το 1,3% και η Επιλογή Πολιτών Με Τον Μόντι από ένα 9,5%.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρια του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο —το οποίο τάσσεται υπέρ της άμεσης Δημοκρατίας και κατά του ευρώ— βρίσκεται στο 13,3% και το αριστερό κίνημα Επανάσταση Πολιτών του πρώην δικαστικού Αντόνιο Ινγκρόϊα βρίσκεται στο 4,3%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που έκανε η IPR για λογαριασμό του Rai Tre η κεντροαριστερή συμμαχία διαθέτει μικρό προβάδισμα στις περιφέρειες της Λομβαρδίας (Μιλάνο), της Καμπανίας (Νάπολη) και της Σικελίας. Η κεντροδεξιά διατηρεί σαφές προβάδισμα στην περιφέρεια Βένετο.

Πρόκειται για τις περιφέρειες-κλειδιά που μπορεί να συμβάλουν καθοριστικά στο να προκύψει σαφής πλειοψηφία της κεντροαριστεράς, ή αντίθετα, σε περίπτωση κατίσχυσης της συμμαχίας του Μπερλουσκόνι, ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και σε νέες μερικές εκλογές, για τη γερουσία.

Σε ό,τι αφορά τον ‘καταλληλότερο’ υποψήφιο για τον ρόλο του πρωθυπουργού, το 38% εξέφρασε την προτίμησή του στον κεντροαριστερό ηγέτη Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Μάριο Μόντι συγκεντρώνουν ο καθένας το 24% των προτιμήσεων του δείγματος.

SHARE